Nya krav på Storbritannien: Företag vill ha lång övergångsperiod efter Brexit

1:46 min

Inför fas två i Brexitförhandlingarna ställs det redan krav på vad den brittiska regeringen bör gå med på. Till exempel vill brittiska och irländska företag snabbt ha klart med en lång övergångsperiod efter utträdet, under vilken Storbritannien fortsätter att följa EU:s regler.

– En övergångsperiod ska vara så länge som det behövs, säger Katie Daughen som sköter Brexitfrågor på den brittisk-irländska handelskammaren i Dublin.

Hon tycker det är viktigt att lagar och regler under en sådan period ska vara exakt likadana som idag mellan EU och Storbritannien. Först när allt är helt förberett för en Brexit kan den genomföras i praktiken, anser hon. Då behöver de irländska företagen bara anpassa sig till ny lagstiftning en gång efter en Brexit. Och det kan ske om flera år, tycker Katie Daughen.

– När Storbritannien nyser får Irland en förkylning, säger Daughen.

Irlands geografiska läge gör landet helt beroende av sin granne Storbritannien, säger Katie Daughen. Framför allt för transporter av varor till övriga Europa.

I den första fasen av Brexitförhandlingarna var det Irland som styrde i förhandlingarna om landgränsen till Nordirland. Men även i fas två, där en övergångsperiod är det första som ska diskuteras, är det troligt att Irland kommer kunna vara ganska kompromisslöst och gynna sitt näringsliv.

Det blir i så fall svårt att hantera för den brittiska premiärministern Theresa May. Hon pressas av flera starka ministrar i hennes regering som vill att en övergångsperiod ska vara i maximalt två år efter utträdet i mars 2019 och med ändrade regler.