Misstänkt hatbrott mot judiskt kapell i Malmö

1:43 min

Polisen utreder ett misstänkt hatbrott mot judiska kapellet i Malmö efter att någon kastat två brandbomber mot byggnaden. Händelsen är rubricerad som försök till mordbrand.

– Vi har upprättat en anmälan om försök till mordbrand, man har vad vi bedömer haft för avsikt att få det att börja brinna där på något sätt, säger Lars Förstell vid Malmöpolisen. 

Enligt Freddy Gellberg, ordförande för judiska församlingen i Malmö, rör det sig om två flaskor med brandfarligt ämne som har kastats, men de har inte gjort någon skada på kapellet. 

– Polisen ska utreda vad som kan ha funnits i flaskorna. Flaskorna har brunnit men det har inte gjort någon åverkan på byggnaden.

Ärendet handläggs nu vid polisens hatbrottsenhet. Det är oklart när det misstänkta dådet har inträffat. Polisen larmades under måndagsförmiddagen och har varit på platsen och säkrat spår.

– Det är upprörande. Vi måste reagera med skärpa. Vi kan aldrig acceptera att vi ska bli angripna för vår bakgrund och vår religion i Malmö. Det finns inte på kartan att acceptera det. Men det är klart att det framkallar en känsla av otrygghet och rädsla hos en del, säger Freddy Gellberg.

I fredags skedde en demonstration på Möllevångstorget i Malmö där hot om våld mot judar skanderades. Demonstranterna skrek "Vi har utlyst intifada från Malmö. Vi vill ha vår frihet tillbaka, och vi ska skjuta judarna". På lördagskvällen attackerades en synagoga i Göteborg med brinnande föremål, men enligt Lars Förstell vid Malmöpolisen är det för tidigt att sätta händelserna i samband.

– Det är omöjligt att i såhär tidigt skede bedöma om det finns samband med det ena eller det andra, vi bedömer att det har skett ett medvetet angrepp och det är därför det utreds av vår hatbrottsgrupp just nu.