Våldtäktsdömd lärare återanställdes på Kungliga Musikhögskolan

1:57 min

Lärare vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, som tidigare tvingats sluta efter larm om sexuella trakasserier och övergrepp, har genom åren tillåtits komma tillbaka till skolan. En av dem var en man som tidigare dömts för att ha våldtagit en student på skolan, kan P2 Dokumentär och Ekot nu avslöja.

Vet du mer? Har du tips om andra fall? Tipsa reportern här!

– Jag tänkte... va? Hur är det möjligt att han ska få undervisa just oss i enrum?

– Det kändes väldigt konstigt att skolan hade kommit fram till att det här var lämpligt, säger Hanna, tidigare student på Musikhögskolan.

Mannen, som tidigare hade undervisat studenter på skolan, var dömd för våldtäkt mot en tidigare elev.

Våldtäkten ägde rum i samband med en kurs, och enligt domen hade läraren utsatt kvinnan för en "mycket allvarlig sexuell kränkning". Han dömdes till två års fängelse.

Några år senare behövde läraren arbetsrehabiliteras och frågade sin före detta arbetsgivare, Kungliga Musikhögskolan, om han fick undervisa elever igen.

Skolan sade ja och det var då som Hanna och hennes kurskamrater reagerade.

– Vissa blev ju väldigt upprörda. Jag minns också att jag tänkte att jag faktiskt skulle kunna vara syster eller vän med offret.

Eleverna klagade till skolledningen men läraren arbetade för skolan i flera år.

En annan lärare på Musikhögskolan, den världskända musikprofilen som Ekot tidigare rapporterat om, tvingades säga upp sig efter anklagelser från flera kvinnliga elever om sexuella trakasserier.

Men så sent som i augusti i år så dök han upp på Musikhögskolan under en internationell konferens för musikpedagoger, som anordnades där.

Susanna var på plats och mådde dåligt av att se honom.

– Det är som ett hån! Det är ju så man minns det, att gå in i de lokalerna, och där är han igen ståendes på den här stora scenen.

– Det är ändå en déjà vu för folk när man kommer dit, och ser honom, att han regerar fortfarande i den här världen. Han var ju en av stjärnorna som presenterades på den här konferensen, berättar Susanna.

Ytterligare en lärare, som ännu är kvar på skolan och undervisar, har tidigare anklagats för sexuella trakasserier.

Nu riktas kritik mot Musikhögskolans ledning över att han tillåts vara kvar.

Rektor på skolan Cecilia Rydinger Alin säger att hon inte kan kommentera enskilda anklagelser mot lärare. Men hon har förståelse för att elever reagerar.

Att den världskände musikprofilen fick komma till skolan i augusti beror på att det var en extern arrangör som bokade in honom, säger hon.

Vet du mer? Har du tips om andra fall? Tipsa reportern här!

Den lärare som hade dömts för att ha våldtagit en elev på skolan, och som tilläts komma tillbaka och undervisa nya elever, är idag inte längre kvar på skolan.

Skolledningen i dag är inte heller densamma. Men en av dem som var med och beslutade att mannen kunde få komma tillbaka är den nyligen pensionerade prefekten Sven-Erik Eriksson.

– Det låter jättekonstigt, naturligtvis, för allmänheten, att vi skulle återanställa en sådan person.

– Jag försvarar inte handlingen eller vad vi gjorde. Men jag känner också personen ifråga, och jag vet att han gjorde de saker som han blev ålagd att göra för att överhuvudtaget komma tillbaka till yrkeslivet, säger Sven-Erik Eriksson.

Spelar det någon roll i det här fallet? En våldtäkt mot en student, och sedan återanställa honom?

– Ja, jag håller med om att det låter väldigt konstigt. Men vi bedömde det så. Sedan kan jag förstå att de fortfarande var rädda. Och av det skälet så skulle man kanske inte ha återanställt honom, säger Sven-Erik Eriksson.

Vi har bytt ut Hannas röst i inslaget, och både hon och Susanna heter egentligen något annat.