Cirkusbranschen i upprop mot sexuella trakasserier

1:42 min

873 kvinnor inom cirkusbranschen vittnar om sexuella trakasserier och övergrepp under #theshowisover.

I ett internationellt upprop som publiceras på Dagens Nyheter vittnar kvinnorna om kränkande kommentarer och övergrepp under föreställningar, bakom kulisserna och under turnéer. 

Cirkusbranschen beskrivs som en liten, internationell familj, där alla känner till varandra och där konkurrensen är stenhård.

Kvinnorna bakom uppropet kräver nolltolerans mot sexuella trakasserier på skolor och arbetsplatser. Samt obligatorisk utbildning om maktförhållanden för alla studenter, lärare och ansvariga på utbildningar och arbetsplatser.

– Vi bestämde oss väldigt fort att vi inte kunde göra på samma sätt som de andra svenska uppropen, för vi byter land hela tiden, säger artisten och skådespelerskan Rebecca Tiger, en av initiativtagarna till uppropet.

– Vi fick liksom ta de få artiklarna som var översatta till engelska, och de få artiklarna som fanns med ett yttre öga på Metoo i Sverige, för att kunna förklara exakt hur stort det är i Sverige och hur stort det blev i Sverige, säger hon. 

I det internationella uppropet #theshowisover finns 30 länder representerade och flera länder har helt olika tolkningar av Metoo berättar Rebecca Tiger.

– I vissa länder hade de inte upplevt det alls på samma sätt, i vissa länder så var det mycket grövre tystnadskultur, i vissa var kvinnorna väldigt väldigt rädda, de lämnade vittnesmål som de sen tog tillbaka, säger hon.

– Sen var det många i England som inte ville skriva på, för de har inte upplevt något, de stödjer me too och så, men de tycker inte att det behövs en #theshowisover. Det var många som var skeptiska och sa: vi är inte på er nivå i Sverige, vi kan inte göra det här.

Uppropet har redan översatts till spanska, franska, finska och engelska.

– Men tanken är ju nu att det ska gå ut på samtliga språk, till samtliga skolor institutioner, kompanier i de här länderna, där kvinnorna skrivit under, säger Rebecca Tiger.

I uppropet kräver kvinnorna obligatorisk utbildning om maktförhållanden och sexuella trakasserier för högskolestudenter och lärare.

Walter Ferrero är prefekt på Dans- och cirkushögskolan i Stockholm, och tycker att obligatorisk utbildning är ett utmärkt krav.

– Dessa ämnen bör diskuteras överallt, och det är en självklarhet att diskussionen ska initieras på skolinstitutionerna, säger Walter Ferrero.