Bjöd stjärnregissör på lyxkrog

1:37 min

Vinflaskor, löjrom, ostron och champagne. P4 Västs granskning av Film i Väst visar att det skattefinansierade bolaget bjuder på dyra middagar flera gånger per år.

– Man ska förvalta de offentliga medlen återhållsamt, men vi tycker att det är normalt att vid några tillfällen kunna bjuda på alkohol, säger Mikael Fellenius, Film i Västs vd.

De senaste fem åren har anställda hos Film i Väst gjort ett 60-tal restaurangbesök där de bjudit samarbetspartners, skådespelare och producenter på mat och alkohol.

När P4 Väst granskar kvittona ser vi flera besök på exklusiva restauranger, både utomlands och på hemmaplan. Och det är inte ovanligt att man beställer vinflaskor för omkring 650 kronor.

I januari 2015 pågår filmfestivalen i Göteborg. Då bjuder Film i Väst bland andra stjärnregissören Ruben Östlund på en av de mest exklusiva restaurangerna i Göteborg; Fiskekrogen. 

Tillsammans med Östlund äter man Kalixlöjrom, ostron och Piggvar. Maten sköljs ner med flera flaskor vin och en flaska champagne. Notan landar på drygt 7 000 kronor. Och det är Film i Väst som betalar allt. 

Mikael Fellenius menar att det inte får framstå som snålt när bolaget representerar.

– Det kan finnas tillfällen när det kostat lite mer, men min hållning är den att jag brukar gå till mig själv och se vad skulle jag varit beredd att betala privat, säger han.

Gör det någon skillnad för dig att det är skattepengar?

– Absolut, vi försöker att hålla en så måttlig nivå som möjligt, säger Mikael Fellenius.