#GirjasMotStaten

Bevis lyftes för att Girjas är markägare

8:48 min

Mycket av den bevisning som Girjas lagt fram i målet kan användas som stöd för att samebyn är markägare. Det menar vår juridiske expert Eivind Torp.

I intervjun under artikeln summerar Eivind Torp samebyns plädering och Girjasmålet.

Även om Girjasmålet inte handlar om vem som är ägare till marken, så gick samebyns advokat Peter Danowsky i sitt slutanförande igår in på frågan om äganderätt. Han lyfte då fram en hel del dokument som vår juridiske expert Eivind Torp menar att staten använt för att visa sin överhöghet, men också för att visa att staten är ägare av marken som rättstvisten handlar om.

- Där är det klart att det är olika uppfattningar, men det som är av stort intresse i det här målet är att det finns en elefant i rummet, eller i hovrättsförhandlingen, säger Eivind Torp.

För när det gällde dokumenten påpekade samebyns advokat Danowsky att staten inte kunnat redovisa någon exakt tidpunkt för när man blev ägare. Advokaten pekade också på att lagfarten på marken från 1956 inte är ett tydligt uttryck för laga fång – alltså ett lagligt sätt att få äganderätten över något.

- Det ligger som en skugga över hela förhandlingen, att det vet alla att det här också kan användas i annat sammanhang. Mycket av den bevisningen som samebyn lägger fram kan också användas som bevisning för att samebyn är markägare. Alltså, det som inte är tvistigt i målet, men bevisningen rör samma frågor, säger Eivind Torp.

Okej, och hur viktigt är det för fortsättningen här?

- I målet är det inte avgörande, för det är som sagt inte tvistigt.

Men när det gäller samiska rättigheter i stort kanske?

- Det är ju just det som visar hur det här målet greppar in på olika politiska frågor, säger Eivind Torp. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio