Österrike mot strömmen – storsatsar på nattåg

1:42 min

Flera stora europeiska tågbolag har de senaste åren lagt ner många nattågslinjer, och därmed en viktig möjlighet att resa klimatvänligt. Men i Österrike storsatsas nu på nattåg.

Tågvärden Pepi Zeillner kontrollerar att allt är förberett inför nattens färd från Hamburg till Wien i Österrike. Klockan är åtta och snart ska tåget gå.

För ett år sedan lade Deutsche Bahn ner alla sina nattågslinjer, bland annat sträckan Hamburg-Wien, eftersom verksamheten inte gick med vinst.

ÖBB, det österrikiska statliga järnvägsbolaget, tog över och uppgav nyligen att man nu vänt förlust till vinst.

Därmed går bolaget mot strömmen i ett Europa där nattåg blivit allt ovanligare de senaste åren, trots att det är ett miljövänligt alternativ att resa längre sträckor.

– Vi tror nattåg är lönsamt och det går driva med vinst, säger Bernhard Rieder som är talesperson på ÖBB.

Just nu moderniserar ÖBB sin sovvagsflotta i ny, modern design. Den lite mossiga bilden av att sova på tåg ska också moderniseras.

I en mycket detaljerad EU-rapport, som kom tidigare i år, om just nattågstrafik lyfter man fram att nattåg kan ha omkring en fjärdedel så stor klimatpåverkan jämfört med flyg, även om osäkerheten bakom siffrorna är stor.

Nattågens konkurrensfördel gentemot det utsläppstunga flyget är att de kan avgå sent på kvällen och ändå vara framme, mitt i centrum, vid åttatiden nästa morgon. Det  kan vara ett starkt argument för yrkesarbetande resenärer, som slipper gå upp halv fem på morgonen för att hinna med morgonens första flyg.

Lyssningstips: Mer om nattåg och om hur moderna snabbtåg konkurrerar med flyg och bil i vårt miljöprogram Klotet: Hur kan tåget matcha flyget?