"Riskerar att underminera det europeiska asylsystemet"

1:50 min

Det har kommit starka reaktioner på Ekots avslöjande om hur personer och sajter systematiskt säljer falska asylberättelser till personer som vill få uppehållstillstånd i Sverige.

Asylhandeln riskerar att underminera hela det europeiska asylsystemet, säger Anis Cassar, som är presstalesperson på EU:s stödmyndighet för asylfrågor.

I grunden handlar det här om att folk säljer illegala sätt att få ta sig till, och stanna i, Europa. Det kan underminera hela asylsystemet, och det är också en säkerhetsfråga, säger Anis Cassar.

Ekot har granskat hur personer och sajter, mot betalning, erbjuder falska asylberättelser och fabricerad stödbevisning till personer som vill få uppehållstillstånd. I flera fall har verksamheten pågått i många år.

Det är ett mycket allvarligt fenomen, enligt Anis Cassar från EU:s stödmyndighet för asylfrågor.

– Det är en allvarlig fråga och en stor fråga, säger han.

Vi har särskilt granskat tre sajter på persiska, som erbjuder asylpaket för den som vill ta sig till Sverige, och en rad andra europeiska länder.

När Ekot ringer upp en av personerna bakom sajterna och låtsas vilja köpa hans tjänster, säger han att han kan fixa allt. Detta trots att vi säger att personen vi vill ta till Sverige egentligen inte har några skyddsskäl alls. 

Priset för hela paketet är ungefär 60 000 kronor.

Migrationsverket säger att man känner till att en sådan här handel finns, och att det är allvarligt, men myndigheten har inget systematiskt arbete för att följa upp misstankar om köpta asylberättelser.

Ekot har sökt migrationsminister Heléne Fritzon, men hon har avböjt att kommentera.

Moderaternas migrationspolitiska talesperson, Johan Forssell, tycker att det här är en fråga som nu måste prioriteras.

– Det är upprörande att det här har kunnat pågå under en tid, och att det innebär att personer som inte har skyddsskäl ändå ges uppehållstillstånd på helt felaktiga grunder. Men det riskerar ju också att människor som har skyddsskäl och är flyktingar drabbas av misstro, säger Johan Forsell.