TV: Djup snö driver renar ut på vägarna

Den enorma mängd snö som fallit den senaste tiden har gjort att mer renar letar sig upp på vägarna. Här får du tips om vad som gäller vid renpåkörningar.

Vilket ansvar har en bilförare som kör på ren?

Enligt Trafikbrottslagen § 5 är den som kolliderar med en ren skyldig att meddela det till polisen, annars räknas det som smitning från trafikolycka och det kan ge böter. Att inte anmäla en viltolycka är straffbart och kan ge böter. Föraren måste göra en anmälan till polisen även om djuret inte är synbart skadat. Vid polisanmälan av en viltolycka ska föraren uppge sina person- och fordonsuppgifter, var olycksplatsen är, om djuret finns kvar på platsen eller i vilken riktning den försvunnit.

Detta gäller även andra djur såsom älg och annat vilt, men det regleras i jaktförordningen. 

Blir bilföraren misstänkt för brott om hen kört på ren?

Nej, om bilföraren gör polisanmälan om påkörningen räknas inte det som ett brott.

Vad händer efter att polisanmälan är gjord när ren blir påkörd av en bil?

Renens ägare blir identifierad av en renmärkeskännare från området där renen blivit påkörd. Renägaren gör en anmälan till Trafikförsäkringsföreningen med krav på ersättning för den dödade renen. Anmälan skickas vidare till bilens försäkringsbolag för vidare handläggning. Trafikförsäkringsföreningen handlägger själv de renpåkörningar där oförsäkrade och utländska fordon har kört på ren och även vid smitningar.

Vad blir kostnaden för bilföraren att köra på ren?

Det skiljer sig mellan olika försäkringsbolag men de flesta har regler som säger att kör man på vilt så behöver man inte betala självrisken för skada på bilen. Den kostnaden står försäkringsbolaget för.

När är renägaren berättigad ersättning?

För att ersättning ska betalas ut räcker inte enbart renägarens uppgifter och därför kan inte heller renägaren själv identifiera renen. Uppgifter från bilföraren och andra som varit på platsen och sett eller identifierat den skadade renen räknas som bevis.

Vilka är ersättningsreglerna?

Ersättningen är en överenskommelse 1994 mellan Trafikförsäkringsföreningen och Samernas Riksförbund. Varje år revideras beloppen och gäller från den 1 oktober.

Hur mycket får renägaren i ersättning för en bildödad ren?

Från den 1 oktober 2017 får renägaren 4 552 kr i ersättning för en vaja, 2 220 kr för en kalv och 2 953 kr för en tjur.

Källor: Polisen, Trafikförsäkringsföreningen och Samernas Riksförbund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio