Sápmi/Sábme/Saepmie

Tre nya kommuner och ett landsting blir samiska förvaltningsområden

3:20 min

Kommunerna Luleå, Åsele och Sundsvall samt landstinget i Västernorrland blir nya samiska förvaltningsområden. Det har regeringen beslutat idag.

Regeringen har alltså vid ett sammanträde i morse beslutat att från 1 februari nästa år ansluta ett antal kommuner och landsting som förvaltningsområden för samiska, finska och meänkieli.

Luleå (Julevu), Åsele (Sjieltie) och Sundsvall (Sjädtavallie) blir nya samiska förvaltningskommuner.

- Detta är ett tydligt steg i arbetet för att stärka de nationella minoriteternas rättigheter att leva och utvecklas i vårt samhälle, inte minst när det gäller rätten till sitt språk. Regeringen säkerställer genom beslutet att de rättigheterna som finns i lagstiftningen också ska märkas i vardagen för sverigefinnar, samer och tornedalingar runt om i vårt land, säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke i ett pressmeddelande.

I och med det nya beslutet ingår nu 64 kommuner i det finska förvaltningsområdet, 22 kommuner i det samiska och sju kommuner i förvaltningsområdet för meänkieli.

I förvaltningsområdena för finska, samiska och meänkieli ingår också landstingen i Dalarna, Gävleborg, Jämtland, Norrbotten, Skåne, Stockholm, Södermanland, Uppland, Västerbotten, Västmanland, Västernorrland, Örebro och Östergötland samt Västra Götalandsregionen.

Beslutet innebär att de nationella minoriteterna i den kommunen eller landstinget ska kunna använda sitt minoritetsspråk i kontakt med myndigheter, både muntligen och skriftligen. Kommuner ska också kunna erbjuda barn- och äldreomsorg på minoritetsspråken.

De nya kommunerna och landstingen:

Samiska
Åsele kommun
Luleå kommun
Sundsvalls kommun
Västernorrlands läns landsting

Finska
Gislaveds kommun
Jönköpings läns landsting
Skellefteå kommun
Järfälla kommun
Söderhamns kommun
Örnsköldsviks kommun

Meänkieli
Luleå kommun

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio