Förbundet granskar: efter fler fall inom friidrotten

5:36 min

Efter Moa Hjelmers vittnesmål om våldtäkt träder flera kvinnor fram och berättar om sexuella trakasserier. Friidrottsförbundet har nu beslutat att genomföra en granskning bland 406 idrottare som varit aktiva i landslaget från 2011.

Det kan vara svårt att vara kvinnlig tränare om det blir väldigt grabbiga miljöer. Känner sig inte bekväma eller välkomna i alla situationer.

Den svenska förbundskaptenen har tagit emot samtal från tre före detta aktiva kvinnor och en kvinnlig ledare som utsatts för sexuella trakasserier. 

De flesta händelserna ligger långt tillbaka i tiden.

– Ett fall var väldigt grovt, för 15-20 år sedan, säger förbundskapten Karin Torneklint.

I svallvågorna efter Moa Hjelmers berättelse om en våldtäkt har friidrottsförbundet blivit kontaktat av ytterligare fyra kvinnor.

– Ett fall var väldigt grovt, för 15-20 år sedan. Hon var fortfarande barn och det var en ledare på klubbnivå. Vi har haft två långa samtal. Hon ville berätta hur hon har tagit sig igenom hela processen och fått ta professionell hjälp, säger förbundskapten Karin Torneklint.

– Det tog 10-15 år innan hon ens berättade för sin familj. Det har blivit en tankeställare hur vi kan jobba bättre, för att folk ska berätta. Om inte de utsatta berättar kan vi aldrig hjälpa någon heller och inte stötta den som har blivit kränkt. Då är det risk att samma individ utsätter folk för fler kränkningar.

Förbundet ska nu låta landslagsverksamheten granskas, i samarbete med Linköpings universitet. 406 friidrottare som har varit aktiva i landslaget under de senaste sex åren ska tillfrågas i granskningen, där en av huvudfrågorna är förekomsten av sexuella och fysiska övergrepp.

– Vi har alltid en läxa att göra. Frågan är uppe: Hur ska vi behandla varandra? Säger Torneklint till Radiosporten.

Tycker du att ni bör ställa in vissa sociala aktiviteter, vissa fester banketter, arrangemang och liknande eller kan det fortsätta?

– Det finns en enorm seriositet och ett fokus på sin idrottsprestation. Men det finns ett undantag och det är just Finnkampen som på något sätt är friidrottens firmafest, julfest och avslutning på året. Det är där vi bör titta lite extra, säger förbundets generalsekreterare Stefan Olsson till Radiosporten. 

När det gäller en eventuell polisanmälan av våldtäkten som Moa Hjelmer utsattes för har ännu inget beslut fattats.

– Vi har hela tiden markerat tydligt att vi går i armkrok med Moa, som är ett offer, säger Stefan Olsson.

– Moa har ännu inte bestämt sig, vi avvaktar men rekommenderar en anmälan.