President Nkurunziza vill ändra grundlagen för att sitta kvar vid makten

1:38 min

I Burundi planerar den omstridde president Nkurunziza att sitta kvar vid makten. Nu startar han en kampanj för att ändra konstitutionen så han kan sitta kvar.

Det var under ett tal igår som den omstridde presidenten Pierre Nkurunziza med aggressiv retorik drog igång en kampanj för en folkomröstning med målet att göra det möjligt för honom att sitta kvar som president.

Omröstningen ska äga rum i början av nästa år, och om konstitutionen ändras så kan Nkurunziza förbli president ytterligare två sjuårsperioder efter valet 2020 - alltså fram till 2034.

Under talet utdelade presidenten också en varning till alla som på något sätt försöker sabotera hans planer.

Nkurunziza är kontroversiell och många menar att han redan sitter på olaglig övertid. 2015 ställde han upp för en tredje mandatperiod efter att landets konstinstitutionsdomstol under hård politisk press tolkat lagen till hans fördel. Ett val han vann efter oppositionens bojkott och oroligheter som krävde flera hundra liv.

Burundi återhämtar sig fortfarande från ett blodigt inbördeskrig som tog slut 2005 och som krävde upp mot 2000 människors liv.

Under president Nkuruzizas allt hårdare grepp om makten har landets ekonomi stagnerat och oron har varit stor att de motsättningar mellan hutuer och tutsier som präglade inbördeskriget ska blossa upp igen. Dessutom har det demokratiska utrymmet krympt.

I brist på utländskt bistånd beslutade presidenten till exempel nyligen att valen 2020 ska finansieras av bidrag från alla Burundier. En insamling oppositionen kallat organiserat röveri.