Regionen krävs på 11 miljoner kronor efter upphandlingsfiasko

1:55 min

Region Gävleborg krävs på drygt 11 miljoner kronor i ersättning av den ansedda arkitektbyrån White arkitekter. Det efter att regionen avbrutit avtal värda mångmiljonbelopp.

– Det är ju unikt, varken jag eller White har varit med om det här tidigare att ett avtal avbryts på det här sättet, säger Martin Ehn Hillberg, kontorschef för White arktitekter i Uppsala.

Det var i somras som Region Gävleborg avbröt avtalen med de konsultföretag som anlitats inom det redan ifrågasatta miljardprojektet "Framtidsbygget" - byggandet av nya sjukhus i Gävle och Hudiksvall.

– I slutändan så kostar det mycket tid och pengar så hela situationen är olycklig, säger Martin Ehn Hillberg.

Arkitektfirmans krav på 11 miljoner kronor följer byggbranschens regler, som säger att leverantörer har rätt att kräva ersättning när avtal sägs upp. Det för kostnader i samband med avveckling och utebliven vinst.

– Det är ingenting vi har önskat och det känns såklart inte bra, säger Helena Ribacke, Region Gävleborgs fastighetsdirektör.

Regionen avbröt avtalen med White arkitekter och konsultföretagen efter att det framkommit att kontrakten inte upphandlats på ett korrekt. Missen kan ännu kostsammare för regionen, då även de andra tre konsultföretagen kan begära ersättning.

– Här är det lätt att få uppfattningen att vi inte haft så bra koll som vi borde ha haft, säger fastighetsdirektören Helena Ribacke.