#GirjasMotStaten

Bertil Bengtsson: Möjligt att driva frågan om samisk äganderätt och vinna

2:59 min

Juristen Bertil Bengtsson, som var domare i högsta domstolen vid det stora skattefjällsmålet på 80-talet, menar att det vore möjligt att driva frågan om samisk äganderätt på platser i norr där det inte funnits några nybyggare och där samerna ensam bedrivit renskötsel utan konkurrens från några andra.

Som vi berättat tidigare i veckan kan den bevisning som Girjas sameby lagt fram i hovrätten också kan användas för att styrka att samebyn är markägare.

- Det är inte otänkbart att det finns områden där samerna skulle kunna bevisa äganderätt, men det har inte skett än, säger Bertil Bengtsson.

Även om Girjasmålet inte handlar om vem som är ägare till marken, så gick samebyns advokat Peter Danowsky i sitt slutanförande in på frågan om äganderätt och påpekade att staten inte kunnat visa att man faktiskt är ägare till marken som rättstvisten handlar om.

- Vi vitsordar inte att staten är markägare, sade Danowsky i hovrätten.

Men juristen Bertil Bengtsson menar att man tillsvidare kan utgå från att staten är markägare, och pekar bland annat på att högsta domstolen i Skattefjällsmålet på 80-talet, där han själv var domare, inte ville göra gällande att samerna har äganderätt i Jämtland.

Samtidigt ville inte HD uttala sig om hur det kunde vara längre norrut, alltså i områden där det inte funnits några nybyggare utan att samerna ensam bedrivit renskötsel utan konkurrens från några andra.

- Så man menade att det är möjligt att samer i vissa områden skulle kunna vara ägare, men då fick man pröva de historiska förhållandena och det kunde man inte göra, säger Bertil Bengtsson.

Han påpekar också att rättshistorikern Kaisa Korpijaakko-Labba i sin avhandling om samernas äganderätt, visat att samer i allra nordligaste Sverige och Finland en gång i tiden behandlats som markägare.

Bertil Bengtsson tycker det är naturligt att Girjas samebys ombud lyfter frågan och menar att han skulle kunna tänka sig att samerna i själva verket är markägare någonstans där det saknats konkurrens.

- Det har funnits en del utredningar som tyder på att det mycket väl skulle kunnat vara fallet, men det har inte konstaterats i någon process. Och lagstiftaren i Sverige har utgått ifrån att de här omtvistade områdena ägs av staten, tills i varje fall det kommer någon dom på något annat och det har inte kommit någon sådan dom än.

Blir det fortsatta processer om just äganderätten till marken ovan odlingsgränsen menar Bertil Bengtsson att man i så fall får bedöma de olika samebyarnas områden och där titta på hur de historiska förhållandena varit.

- Om det är på det viset, som det påståtts i litteraturen, om samerna just på det området som om de var ägare, då kan man tänka sig att de skulle kunna vinna en process. Men det skulle bli en väldigt stor process kan man vänta sig, mycket större än Girjasmålet, säger Bertil Bengtsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio