Lördag 16 december 2017

2017 års bokprat - alla naturböcker samlade

Här är de böcker som Naturmorgons redaktion läst inför bokpratet 16 december 2017.

Bergtagen - inspiration för vandrare, Claes Grundsten, bokförlaget Max Ström

En bok fylld med författarens egna bilder från bergskedjor och bergstoppar över hela världen. Hisnande är ordet. Här lär vi oss granit och sandsten, men också varför just det bergiga landskapet tilltalar många vandrare. En vacker bok i både bild och text.

Bli en fena på hajar, Owen Davey, översättning Anna Rosenqvist, Opal

Häpnadsväckande och imponerande fakta i lagom doser, vilka djur dom är hajarna! Boken har stiliserade konstnärliga bilder i finstämda färgskalor och med stort pedagogiskt värde. Om hajar i stort, några olika arter, några superförmågor och vad vi kan göra för att hjälpa hajarna, mm. Förlaget anger åldern till 6-9 år, ibland kräver texten en högre ålder kan jag tycka men då kan ju en vuxen vara med (och fascineras).

Brandvakten, Sven Olov Karlsson, Natur & Kultur

En skogsbrand kan vara en kyss av liv. Sommaren efter den stora skogsbranden i Västmanland 2014 blommade till exempel 69 000 svedjenävor på brandområdet.

MEN! Den kan vara en mardröm också. Det var storbranden i Västmanland. Sven Olov Karlsson har skrivit en dokumentär naturthriller med driv som en spänningsroman, om vinsthungern som tände gnistan, om ödesdigra misstag och alldeles vanliga hjältar. En bok om hur små vi faktiskt är i förhållande till naturen.

Det glömda Laponia: Ödemarksskogar kring Stora Lulevatten, Åke Aronson, Krilon

Det finns bara fyra punkter i Sverige där man kan vara omgiven av en mil orörd och väglös skog i alla väderstreck. Åke Aronsson tar i text och foto med oss till en sådan plats. Detta är en kärleksfull bok för oss som älskar gammelskog eller att ge till den som behöver få veta vad en skog egentligen är.

Doahkke - fågelflock. Samiska fågelnamn och myter. Fjällgåsens hemlighet. Yngve Ryd (död 2012), Lilian Ryd och Gunilla Falk (fotograf), Ord och visor förlag

Yngve Ryd (död 2012) har gjort sig känd för att verkligen gå till botten med vissa ämnen. Tidigare har han bland annat skrivit en bok om snö och en bok om eld. Bägge bygger på många och långa intervjuer med äldre samer. Likadant är det med fågelboken Doahkke - fågelflock. Här kan man läsa om samiska namn på runt 80 olika fåglar som förekommer i Lappland. Men man kan också läsa berättelser om fåglarna, varför de heter som de gör och vad de har betytt för samerna. Boken är indelad i två delar, den ena delen om fågelnamn och myter och den andra om fjällgåsens hemlighet - varför fjällgåsen försvann från de svenska fjällen. Boken är sammanställd av Yngve Ryds syster Liliian Ryd och bildsatt av fotografen Gunilla Falk.

Ett vildare liv - en bok om det vildas återkomst, Magnus Lundgren och Staffan Widstrand, Wild Wonders International och Votum & Gullers Förlag

Boken glöder av makalösa bilder och visioner! I koncisa ordalag grundas vi i hur Europa såg ut innan vi människor påverkade naturen. Vi får exempel på hur vi kan återlämna mark och hav till naturen, det vilda. Vi lär oss flera områden runt om i Europa där man arbetar med att ge naturen en chans att åter vara vild, s k rewilding, med bland annat uroxar och visenter. Budskapet är tydligt, ibland lite provocerande, men faktagrundat: Europa kan åter bli en kontinent med massor av vilda djur och levande vatten och hav - om vi bara tar vara på det som finns, för rewilding fungerar!

Fåglar i staden, Roger Gyllin och Ingvar Svanberg, Dialogos

När Erik Rosenberg flyttade till Örebro 1912 fanns där inte en enda svan. Inga gäss och inga änder. Ingenting. Sen drogs en rörelse igång för locka fåglar till städerna. Parker och grönområden sköttes om och det anlades dammar dit man köpte in sjöfågel. Detta är ett stycke intressant kulturzoologisk historia!

Fåglar kring människor och tankar, Merit Åhs Janbrink, kulofri förlag

En diktsamling om fåglarna och fågelskådandet, om känslan av att vara poet bland naturvetarna, kvinna i en mansdominerad fågelskådarvärld och en drömmande människa i en tekniskt orienterad värld. Man riktigt känner hur hon står där med krysslistan och kikaren, redo att delta i jakten, fånga bytet, men råkar fånga ögonblicket istället. ”en potentiell rapphöna, mitt i siktet, mitt i krysset. Kanske ett irrationellt beslut, men jag sänker pennan och låter den löpa.”

Fältflora över signalarter i skog. Lavar, mossor och kärlväxter, Lars Salomon, Books on demand

En fältflora på knappt hundra sidor innehållande drygt 200 så kallade signalarter, arter som signalerar att här kan det finnas andra sällsynta arter. Alla arter är illustrerade med bilder och text.

Signalarter används flitigt för att identifiera så kallade nyckelbiotoper, särskilt värdefull skog ur ett naturvårdsperspektiv.

Guide till Hallands Väderö, Sällskapet Hallands Väderös Natur

Grundlig genomgång av olika naturyper, deras historia och öns befolkning genom tiderna. Här finns även några rekommenderade vandringar, badplatser och förklaring till vad man vill med naturvården på Hallands Väderö idag.

Konsten att hugga träd och ha skogen kvar, Mikael Karlsson, eget förlag

Konsten att hugga träd och ha skogen kvar handlar om hyggesfritt skogsbruk. Mikael Karlsson, som har jobbat inom skogen sedan han var 16 år, använder den så kallade Lübeck-modellen som är namngiven efter att man använder den inom Lübeck stads skogsförvaltning. Modellen går ut på att man plockhugger grova ekonomiskt värdefulla träd och låter resten av skogen få stå kvar så orörd som möjligt. Inom modellen försöker man också "återskapa" en för platsen naturlig skog (gran- och tallskog i norra Sverige och bokskog i de sydligaste delarna av Sverige, som exempel). Genom att använda Lübeck-modellen menar Mikael Karlsson att man kan återfå en del av den förlorade biologiska mångfalden som har försvunnit i och med dagens rationella skogsbruk och också bidra till ett bättre klimat då mer av skogen få stå kvar och på så vis binda mer koldioxid.

 

Kryddor och kryddväxter från hela världen, Lennart Engstrand och Marie Widén, Bokförlaget Arena

Matnyttig i ordets rätta bemärkelse – en bok för både proffskockar och hemmakockar. Här finns svar på allt från vad vaniljstång egentligen är (vaniljorkidéns jästa och torkade frukter) till hur man skiljer alla myntasorter från varandra. En uppslagsbok med alla möjliga och omöjliga kryddor från just hela världen och kring varje krydda finns information om hur och var den växer, hur den används i maten och en rejäl dos kulturhistoria.

Krypens drottning, Maya Gabrielle Leonard, översättning: Jan Risheden, Opal

Förra året kom första delen i engelska Maya Gabrielle Leonards äventyrsbokserie som framför allt riktar sig till barn i mellanstadieålder. Här fortsätter vi följa pojken Darkus Cuttler som ska rädda sin pappa, och världen, tillsammans med sina två vänner och inte minst ett gäng magiska skalbaggar. En ungdomsbok med en ordlista där exoskelett och Coleoptera finns med hör inte till vanligheterna.

Nära fåglar, Roine Magnusson, Mats Ottosson och Åsa Ottosson, Bonnier Fakta

Nyskapande porträttfoton av fåglar som brer ut sina stjärtfjädrar och nästan poserar framför kameran. I Nära fåglar kommer vi just nära fåglarna och nära frågan varför vi älskar dem så mycket. Till varje fågel finns förutom varsamt framskrivna fakta och berättelser också en människa om sitt förhållande till just den arten: Lastbilschauffören om varför han matar gräsänder och den pensionerade socialchefen om varför hon har 70 fågelholkar i trädgården. Boken blev nominerad till Augustpriset i år.

Orkidéer i Europa, Bo Mossberg och Henrik Aerenlund Pedersen, Bonnier Fakta

En botanisk konstupplevelsebok för alla som redan är förälskade i orkidéer eller för dem som är nyfikna på dessa eleganta och gåtfulla blommor. Boken presenterar drygt 200 arter av de vildväxande orkidéarter som finns på vår kontinent. Vi får lära oss var de trivs, deras beroende av svamp, vilka hot de står inför och hur man ska kunna identifiera dessa arter.  Den största delen av boken består av svindlande vackra orkidéporträtt i detaljrika akvareller med utförliga beskrivningar om varje arts kännetecken, utbredning samt deras finurliga och varierande sätt att pollinera sig.

Promenadboken, Pippi Engstedt, Edström och Engstedt förlag

En bok om att sätta den ena foten framför den andra, och varför det oftast får oss att må så bra. Korta avsnitt där många olika personer kommer fram och deras förhållningssätt till allt från att ”ta en runda” till mer extrem vandring. Både i stan och i naturen.

Skogen berättar, Joar Tiberg med fotografier av Ylva Bergman, LL-förlag

Med ett tydligt innehåll i både text, bild och form för att göra den tillgänglig för människor i olika åldrar som av varierade orsaker har svårt att läsa. Boken handlar om trädens, stigarnas, stubbarnas, groparnas och stenarnas språk. Om människans göranden där. Om skogen som plats, nytta och nära vän. ”Alla var i skogen. Alla var lika hemma, och lika borta. Det gjorde att möten här kunde bli speciella, öppna. Skogen var ingens och allas. Som ett jättestort torg.”

Skogslandskap farväl, 16 naturskyddare om 65 år i dalaskogen, redaktörer: Bengt Oldhammer och Kjell Hedmark, utgiven av Naturskyddsföreningen Dalarna

En bok för den som vill fördjupa sig i skogshistoriken ur ett naturvårdsperspektiv, och särskilt då i Dalarna. 16 naturvårdare/naturskyddare berättar om sina upplevelser från dalaskogarna under de senaste decennierna. Det handlar om gammelskogar som har huggits ner och ersatts av planterad skog, tjäderspel som har försvunnit och hela landskap som har förändrats. Det kan låta ganska dystopiskt, vilket det ibland är, men rätt var det är glimmar texten till och man får en aha-upplevelse.

Sveriges sjöar - en del av oss, Mats Andréasson och Sten Bergström, Votum

En resa genom hela Sverige med nedslag vid ett 50-tal sjöar, och långt fler sjöar finns nämnda. Hydrologiska fakta varvas med kulturhistoria och bildmaterial från både författarna och lokalt förankrade naturfotografer.

Tall - en tallrik biologisk mångfald, Bengt Ehnström (text) och Martin Holmer (illustrationer), Centrum för biologisk mångfald (SLU)

Efter att ha läst Bengt Ehnströms bok om tall kommer man garanterat att se på trädet med andra ögon. Över 1100 andra arter är kompis med tallen och är beroende av den på olika sätt. Drygt 300 skalbaggsarter, knappt 100 fjärilsarter, minst 500 vedsvampsarter och cirka 200 svamparter som bildar mykohriza är det som vill vara med tallen.

Men de är inte där samtidigt, den unga tallen har sina kompisar och den döda sina - som dödsuret till exempel...

Tivedens nationalpark - från urtid till trolltid, text: Anna Froster, foto: Fredrik Wilde, Votum

Text och bild som tillsammans doftar av skvattram, ljuder av storlommens rop och de gamla tallarnas gnisslingar. Anna Frosters texter och Fredrik Wildes foton fångar nationalparkens mytiska själ. En skogslängtares önskebok.

Trädgårdsmyller - Insekterna som hjälper dig att odla, Christina Winter, eget förlag

Vi vet att insekterna behövs i trädgården – men vem gör egentligen vad och hur kan vi gynna dem? Christina Winter öppnar upp en ny värld där vi lär känna småkrypen i vår närhet. Här finns många handfasta tips till en blommande och grönsaksrik trädgård med mycket humlesurr.

Vilda växter, Pelle Holmberg, Marie-Louise Eklöf & Ingrid Holmberg, Norstedts

En klassiker i reviderad nyutgåva. Nättast i formatet av årets tre böcker om vilda ätliga växter (=lätt att bära med sig ut). Små men tydliga foton. Nyttjandet av växter som hälsokurer får jämförelsevis stor plats i den här boken, så om man är intresserad av teer, oljor, krämer och tinkturer är det här ett bra val.

Vildplockat, Niki Sjölund, Natur & Kultur

Niki Sjölund kallar sig inte samlare eller plockare utan ”forager”. Det ger tveklöst denna bok förstaplatsen i hipster-faktor bland de tre i samma ämne som kommit under året. Behandlar även ett antal svampar (det gör inte de andra två). Murriga foton drar ner helhetsintrycket.

Vildvuxet, Lisen Sundgren och Nadia Nörbom, Bonnier Fakta

Den mest kompletta och tilltalande i trion av böcker om vildvuxen mat. Fantastiska illustrationer, svängiga texter och mycket inspirerande recept. Fullt bärbar trots lite större format än de två andra, men kanske ändå en bok man främst läser och lockas av hemma.

Våra nordiska drakar och konsten att spåra dem, Karin Linderoth, Opal

Vacker och rolig barnbok med artbestämning av vilda drakar. Hur känner man igen spåren efter noshornsdraken? Hur många ägg lägger den skandinaviska sanddraken? Illustrationer av också ägg och fotavtryck. För att fantasin behövs.

Vårt levande arv - minnen och spår i landskapet, Tomas Ljung, Dalarnas fornminnes- och hembygdsförbund

Bestånd av mästerrot och tibast mitt i skogen berättar om ett gammalt fäbodställe - boskap och människor är borta sedan länge men växterna står kvar, som ekon.

Månghundraåriga träd berättar om forna dagars stigsträckningar, matvanor, boskapsskötsel och markanvändning - människorna har glömt men träden minns. Tomas Ljung inspirerar till en mer medveten lyssning på skogslandskapets bortklingande berättelser.