Nytt stöd till idrottare med funktionsnedsättning

2:40 min

Nu finns det ett nytt stöd till idrottare med funktionsnedsättning. Det innebär att de paraidrottare som tar medalj i Paralympics sen kan få pengar och hjälp för att kunna träna mer.

Det är bra att det kommer ett sådant här stöd, tycker paraidrottaren Jeffrey Ige:

– Det är ju ett väldigt steg framåt för oss som håller på att vi får chansen att satsa på vår idrott och kunna prestera på Paralympics och VM så småningom så det här är ju jättebra, säger Jeffrey Ige.

Svenska paralympier ska bli bättre

Jeffrey Ige har en lätt utvecklingsstörning. Han är kulstötare och har tävlat i flera Paralympics, som är som Olympiska spelen för idrottare med funktionsnedsättning. Och det är i Paralympics som Sverige nu ska bli bättre genom det nya stödet som kallas "Podium."

Pengar och extra hjälp

Det nya stödet innebär att de paraidrottare som har tagit medalj i senaste Paralympics och vill träna inför nästa kan få extra hjälp av organisationen Sveriges Paralympiska Kommitté. Idrottarna kan då få bland annat pengar så att de ska kunna träna mer för att bli bättre. Det är viktigt att även svenska paraidrottare nu kan få den chansen, tycker Jeffrey Ige:
– Det är ju det som är det viktiga att man kan lägga mer tid på mer träning och sånt och det är ju liksom den grejen som gör att man kan prestera till slut.

Kan träna istället för att jobba

Paraidrottare från hela världen tävlar i Paralympics och det är ofta hård konkurrens. Och Jeffrey tycker att det märks att de som har möjlighet att träna mycket också lyckas bättre i tävlingarna:
– Han som är den bästa just nu, han är från Malaysia, i min klass då i kula. Han är ju heltidsproffs och kan satsa på det på heltid och träna. Det märker man också när man tävlar att han ligger på en egen nivå för han har kunnat träna, så den biten är jätteviktig. Han behöver ju inte gå till ett jobb och sen gå och träna, utan han kan ladda och fokusera på sina träningar och åka och vara med på tävlingar utan att behöva ta ledigt från jobbet, säger Jeffrey Ige.

Skulle ha behövts tidigare

– Jag tror att det är jätteviktigt att såna här initiativ kommer till för att vi andra ska kunna komma ikapp. För det är elitidrott det handlar om och man måste kunna få satsa på det på det sättet. Så det är bra att det kommer till sådant här, det är bara synd att det inte startades upp lite tidigare, man hade kunnat börja satsa på det betydligt mycket tidigare liksom, säger Jeffrey Ige till Klartext.