UD utreder felaktig visumhantering på svensk ambassad i Iran

2:36 min

Två personer på Sveriges ambassad i Teheran har stängts av från sina tjänster efter misstankar om felaktig visumhantering. Det är bara det senaste i raden av misstänkta oegentligheter på svenska ambassader.

– Vi ser mycket allvarligt på det här, säger Sofia Karlberg som är presschef på UD.

– Det rör migrationsfrågor och det rör visumhanteringen så det är klart att det är allvarligt, säger Sofia Karlberg.

Utredningen om felaktigheter i visumhanteringen på ambassaden i Iran har pågått sen i somras, och i dag är alltså två medarbetare avstängda från sina tjänster.

Mycket mer än så vill inte presschef Sofia Karlberg säga.

– Vi går inte in i detaljer för vi är oroliga att det skulle påverka utredningen.

Men det rör alltså felaktig visumhantering. Enligt Runar Hellström, som är tillförordnad tillsynschef på Migrationsverket, kan det exempelvis handla om att personal beviljar visum trots att kraven inte är uppfyllda.

Eller att man godkänner uppenbart felaktiga handlingar, eller att visumen i sig är falska.

Eftersom Migrationsverket hjälper till i utredningen, och den fortfarande pågår, vill Runar Hellström inte kommentera fallet specifikt. Men han säger att felaktig visumhantering alltid är allvarligt.

– För det innebär att vi hamnar i den här situationen att vi inte vet vilka utlänningar som finns på svenskt territorium. Och det är också en fråga om Sveriges trovärdighet inom Schengensamarbetet, så visst är det allvarligt, säger Runar Hellström på Migrationsverket.

Ekot har i veckan granskat sajter som mot betalning erbjuder människor hjälp att ta sig till Sverige och Europa. Flera av aktörerna hävdar också att de kan ordna visum till sina kunder. En man menar till och med att han samarbetar med personer som jobbar på just Sveriges ambassad i Iran.

Om den uppgiften är något som ryms i den pågående utredningen vill Sofia Karlberg inte svara på.

– Tyvärr vill jag inte gå in på det eftersom vi har den här pågående utredningen. Vi är orolig att den skulle skada utredningen.

Det har flera gånger det senaste året upptäckts misstänkta oegentligheter i svenska ambassaders migrationsarbete.

Ekot har bland annat kunnat berätta om att en utredning från Migrationsverket visar att en tjänsteman på en annan svensk ambassad i Asien medvetet beviljat visum på felaktiga grunder och dessutom möjliggjort professionell människosmuggling

– Det stämmer att det har funnits ärenden tidigare, säger Sofia Karlberg.

Hur bra koll har ni på viseringsarbetet med tanke på att sådana här oegentligheter dyker upp med jämna mellanrum?

– Vi har väldigt tydliga rutiner, vi skärper också upp dem. Så vi tar de här frågorna på största allvar, säger UD:s presschef Sofia Karlberg.