Putin: USA är problemet – inte Ryssland

1:41 min

Putins årliga maratonmöte med pressen var kortare än vanligt. Och han fick bara två riktigt kritiska från ryska journalister.

En av dem kom från journalisten Ksenia Sobtjak som också ställer upp i presidentvalet nästa år.

– Min fråga är varför är makten så rädd för ärlig konkurrens, sa Ksenia Sobtjak efter att president Vladimir Putin frågat henne i vilken roll hon fanns med på den årliga presskonferensen.

Han tilltalade henne familjärt och lite skämtsamt. De känner varandra sedan Putin var assistent till Ksenias pappa Anatolij som tidigare var borgmästare i Sankt Petersburg. Anatolij Sobtjak var något av en politisk mentor för Putin då.

Nu ställer den 36-åriga tv-journalisten upp i presidentvalet nästa år, men med förbehållet att om Alexej Navalnyj tillåts ställa upp så drar hon sig tillbaka. Hon nämnde Navalnyj som en av många oppositionella som motarbetas och fängslas.

Vladimir Putin undvek att nämna Alexej Navalnyj vid namn och svarade inte riktigt på frågan. Det gjorde han inte heller när Moskvas Ekos Tatjana Felgenhaur fick ställa en fråga och möttes av en spontan applåd. Felgenhauer skadades svårt i en knivattack på radiostationen för en tid sedan.

– Vi ser två olika rättssystem. Ett är en del av det förtryckande system där minsta sms kan sända dig i fängelse och ett där Gazpromchefen Igor Setjin inte behöver inställa sig för att vittna när en före detta ekonomiminister riskerar fängelse för en påstådd muta, sade hon.

Putin hade en annan bild, precis som i många andra frågor: Dopningsavstängningen i OS är politiskt riktat mot Ryssland, några ryska militärer har aldrig varit i Donbass och USA är problemet i världspolitiken – inte Ryssland.