
Portvin och Madeira - sött och starkt
Starkvinerna hade sin riktiga glansperiod under 17-1800-talet och under 1900-talets början. Det var då som handeln mellan kontinenterna tog fart. Det berättar vår vinciceron Carl Jan Granqvist.
Starkviner var en lyxvara och i enlighet med tidens ideal var dessa drycker generöst söta. Kring mitten av 1900-talet svalnade dock svenskarnas intresse för dessa drycker. Lyxkänslan försvann med tillgängligheten och nya gastronomiska ideal förespråkade torra viner framför söta. Men det finns all anledning att återuppta bekantskapen med dessa förföriska drycker, menar Carl Jan.
Portvin på 37,5 cl flaska Poças Colheita Port 1996 nummer 8038 på Systembolaget
Portvin kommer i en mängd olika färger och stilar. En särskilt användbar typ är den sort som kallas Tawny Port. Det är viner som lagrats på ekfat under lång tid och oxiderats genom kontakt med syre. Vinerna blir blekt tegelfärgade, med arom av torkad frukt, nötter och knäck. Eftersom vinerna redan har fått så mycket kontakt med luft är de inte så känsliga efter det att man har öppnat flaskan. De kan stå öppna i veckor, eller till och med månader. Vanligen kommer Tawny Port med en åldersangivelse, exempelvis 10 år. Det är då en blandning av olika årgångar och den angivna siffran anger vilken ungefärlig ålder vinet upplevs ha. En Tawny Port som gjorts av vin från en årgång kallas Colheita, och här anger man alltid det år som druvorna skördades. En flaska vin av hög kvalitet och 21 års ålder som kostar under 200 kr kan man inte kalla annat än ett fynd, säger Carl Jan. Det är ett utmärkt dessertvin, men ännu bättre att njuta för sig självt, istället för dessert, eller med en brasa som enda ackompanjemang.
Doft: Intensiv mycket mogen doft av torkade körsbär, marmelad, bränt socker, knäck och söta kryddor.
Munhåleupplevelse: Söt, viskös och fruktig, men stramas av genom en behagligt intensiv kryddighet och en eftersmak av syrliga körsbär och bränt socker.
Alkohol: 20 %
Pris: 180 kr
Madeira på 50 cl flaska Blandy’s Colheita Malmsey 2008 nummer 7833 på Systembolaget
Madeira produceras i mycket liten skala på den portugisiska ön långt ut i Atlanten som bär samma namn. Malmsey, även kallad Malvazia är en vit druvsort som lämpar sig till att göra ett sött och dessertanpassat vin av. Den långa fatlagringen i öns varma klimat gör att vinerna bakas, koncentreras och blir bruna i färgen och får knäckiga och torkade aromer. De skiljer sig mot portvin i att de har en mycket frisk syra. Det är en stil av vin som gör sig fint till dessert.
Doft: Mycket intensiv doft av kanderade citrusskal, bränt socker, bakkryddor med en lätt malörtston.
Munhåleupplevelse: Sött och kraftfullt, men stramas upp av knivskarp syra och en fin örtighet i
eftersmaken.
Alkohol: 19 %
Pris: 164 kr
Carl Jan Granqvist
Carl Jan Granqvist är en av Sveriges mest kända vinkännare. Fil. Dr. Hc Örebro Universitet, Professor em. vid Stavangers Universitet, för detta gästgivare vid Grythyttans gästgivaregård, vinimportör, entreprenör, skribent, underhållare, ledamot i många styrelser, medlem i flera akademier samt i många föreningar, svenska såväl som utländska. Det är elfte året som Carl Jan Granqvist medverkar som vinexpert i P4 Extra. Du hör honom varje onsdag.