UR sänder tre timmar samisk historia i SVT

7:48 min

Utbildningsradion har gjort en storsatsning på samisk historia. På nyårsdagen sänds del ett av tre i Samernas tid. Det blir sammanlagt tre timmar om samernas historia.

I Utbildningsradions redaktionslandskap i Stockholm sätts den sista handen på storsatsningen om samernas historia.

På nyårsdagen klockan 20.00 sänds det första timmeslånga avsnittet av tre i serien Samernas tid – och slutredigeringen pågår fortfarande.

-Det är en satsning för att höja det allmänna kunskapsnivån bland sörlänningar om sitt urfolk, säger projektledaren Magnus Sjöström.

Vad har du själv lärt dig?

- Jag har lärt mig oerhört mycket som jag borde kunnat och som jag borde fått lära mig i skolan. Jag har framförallt lärt mig vilken enorm diversitet det funnits i den samiska kulturen – jag har haft en oerhört stereotyp bild av samer, säger Sjöström.

Det är snart tjugo år sedan som SVT gjorde en liknande satsning på samisk historia. Sedan dess har en mängd ny forskning uppdaterat kunskapen om samernas historna – framförallt när det gäller samernas sydliga utbredning historiskt.

Skolungdomar och bred allmänhet

UR har ett lagstadgat uppdrag att producera material om de nationella minoriteterna och i dialogmöten med samer har behoven om program om samisk historia lyfts fram, betonar Magnus Sjöström.

Dessutom visar enkäter att lärare i allmänhet inte vet hur de ska leva upp till kraven på undervisning om nationella minoriteter.

Programserien riktar sig med andra ord in både på skolungdomar och den breda allmänheten i Norden.

- Vi hoppas kunna skapa en serie som är så välgjord och genomarbetad så att utbildare kan använda serien i skolan i många år, säger Sjöström.

Granskad av sakkunniga

Programmet är producerat tillsammans med samiska journalister och fotografer och i nära samarbete med de främsta experterna på området. Tre sakkunniga har faktagranskat serien; arkeologerna Kjell-Åke Aronsson och Gunilla Larsson samt historikern Peter Ericson.

Serien är uppdelad i tre delvis dramatiserade timmeslånga avsnitt som berättas i kronologisk ordning och avsnitt ett avhandlar förhistorisk tid.

Serien sänds på svenska i SVT och UR play och kommer även att visas av både NRK och YLE.

Men alla tre avsnitten kommer även att göras på nordsamiska, lulesamiska och sydsamiska.

Sändningstider Samernas tid:
Måndag  1/1, SVT 2, 20:00 
Måndag  8/1, SVT 2, 20:00
Måndag  15/1, SVT 2, 20:00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio