75 procent av de unga väljarna är för en samtyckeslag

1:45 min

75 procent av de unga är för en samtyckeslag, visar en undersökning som P3 Nyheter beställt från Novus där vi frågat 1003 personer mellan 18-29 år.

68 procent är tveksamma eller tror inte att här skulle göra så att sexbrotten minskade.

– Det låter rimligt men det låter också svårt att ha belägg för i slutändan, om det skulle tas till rätten. Men absolut, jag är 100 procent för det, säger Oliver Svärd som bor i Malmö.

Tre av fyra unga är för en samtyckeslag, alltså en lag om att du ska veta att den du har sex med också vill ha sex med dig. Enligt en sådan lag ska det ha framgått i tal eller kroppsspråk, annars skulle det kunna vara brottsligt. 85 procent av kvinnorna är för en sån här lag och 65 procent av männen.

"Speglar verkligheten"

– De unga människorna vet kanske att sexualbrott tyvärr ökar i just den åldersgruppen, så det speglar väl också en verklighet som vissa lever i, säger Åsa Regnér (S), jämställdhetsminister.

68 procent är tveksamma eller tror inte att en samtyckeslag skulle göra att sexbrotten minskade. Kritiker till lagen, till exempel Advokatsamfundet, har sagt att en samtyckeslag skulle lägga ännu större fokus på de utsatta i rätten. Åsa Regnér håller inte med:

Vi menar att Sverige är moget för den här förändringen. Den kommer också att innebära att man fokuserar på den tilltalade, att man ställer frågor om vad som hände till båda parter.

Förslag om samtycke före jul

Regeringen säger att de ska lägga fram ett förslag till samtyckeslag före jul, och att det egentligen inte påverkats av #MeToo-rörelsen.

– Det här var någonting vi visste att vi ville lägga fram och vi visste att det hade majoritet. Men vi vet också att det har kommit flera krav på den här sortens lagstiftning i uppropen till exempel.