Kalmar

Utredning inledd efter blogginlägg från småländsk nazistledare

Justitiekanslern inleder nu en förundersökning om hets mot folkgrupp efter ett nazistiskt blogginlägg om Prideparaden i Kalmar.

I höstas uppstod tumult under Kalmars årliga prideparad när flera nazister från den socialnationalistiska rörelsen Nordiska motståndsrörelsen hamnade i bråk med polis på plats efter att ha viftat med flaggor och banderoller med rörelsens budskap. 

Ledaren för gruppen är en man runt 50 år som tidigare är dömd till flera fängelsestraff och som gick med i den nazistiska rörelsen 2010. Han är ledare för rörelsens grupp i landskapen Småland och Öland. 

Efteråt skrev ledaren för den nazistiska gruppen i Småland och Öland, ett blogginlägg på deras webbsida. Där redogjorde han för dagen och skrev flera ord om prideparaden som sedan anmäldes till Justitiekanslern. 

Ett uttalande som ledaren gjorde på sajten var: "Med bestämda steg företogs en förflyttning bakom bögparaden och ett kort stopp gjordes ett tjugotal meter från en korsning där de perverterade tågade". 

Det var webbsidan Juridikfronten som anmälde bloggtexten från september i år. Ett uttalande som anmälaren menade bryter mot lagen om hets mot folkgrupp.

Justitiekanslern tror nu att bloggtexten kan bryta mot lagen och inleder därför nu en förundersökning.