Helsingborg

Här säljs lokal mat utan vinstintressen

1:08 min

Sedan ett halvår finns ideella Matkooperativets butik i Helsingborg. Butikens mål är att göra lokal och bra mat lättillgänglig.

Butiken ligger på källarplan i en äldre fastighet vid ett livligt gångstråk nära Knutpunkten i Helsingborg. Ann-Sofie Malmgren, en av medlemmarna som jobbar ideellt med kommunikation, berättar att verksamheten på kort tid har vuxit.

– Vi började med runt 200 produkter. I dag har vi runt 600 och 300 medlemmar, säger Ann-Sofie Malmgren, medlem i Matkooperativet.

Medlemmar jobbar gratis

Butiken är öppen för alla men medlemmar får handla till en viss procent. De flesta medlemmar ställer också upp och jobbar gratis i butiken, som till exempel Anders Mårtensson som länge har haft ett stort intresse för närproducerat.

– Vi var några familjer som hade ett matkooperativ i enklare form i slutet 1970-talet. Men det här är ju så mycket mer, en riktig butik. Jag är lite emot alla jättekedjor som producerar mat snabbt och billigt som inte alltid är den bästa.

Leverantörerna finns nästan uteslutande inom några mils avstånd. En av kunderna är Eva Orrling som är inne i butiken för att köpa ljus och mjöl.

Jag tycker det är jättebra. Hade jag bott närmare hade jag köpt det mesta här.

Djuromsorg kostar

En av av leverantörerna till Matkooperativet i Helsingborg är Lindegrens ekologiska jordbruk i Sinarpsdalen på Hallandsåsen som drivs av David Lindegrens familj. Längtan efter en jordbruksinriktad livsstil tog paret Lindegren till gården för cirka 15 år sedan. I dag har familjejordbruket runt 100 rödkullor, lamm, höns och Linderödssvin i sin produktion.

I gårdsbutiken har man direktförsäljning men huvuddelen levereras till butiker och restauranger. Sedan somras är Matkooperativet i Helsingborg en av deras fasta kunder.

David Lindegren tror närproducerad mat är en livsstil som är här för att stanna. Att den fortfarande är ganska dyr för konsumenterna håller han inte med om.

Priset är ärligt. Vi har en kostnadsbild för djuromsorg som vi inte kan bortse ifrån.