Kinesiska tjänstemän flyttar in till muslimska familjer – för att sprida kommunistpartiets värderingar

1:53 min

I den kinesiska Xinjiang-regionen uppmanas lokala tjänstemän nu att flytta in i familjer. Målet sägs vara att skapa enighet mellan den uiguriska befolkningen och den dominerande hankinesiska folkgruppen och att upplysa muslimska familjer om kommunistpartiets senaste doktriner.

En källa berättar att vederbörandes mormor blivit bestört då en lång främmande man nyligen kommit för att bo i hennes hus i flera dagar. Den gamla damen bor i Xinjiang i nordvästra Kina och inflyttningen hänger samman med en hård kampanj för att assimilera och kontrollera befolkningen där.

Tills ganska nyligen var majoriteten i regionen turkisktalande uigurer, men de kinesiska myndigheterna tar till allt mer drastiska metoder för att få befolkningen att överge sina gamla språk och islamiska traditioner för att i stället börja tala rikskinesiska och stödja kommunistpartiet.

Mönsteruiguren Supi Kelimu vittnar i en tecknad video om hur han gick med i kommunistpartiet, och på den officiella regionala nätsidan Tianshan beskrivs den senaste kampanjen i käcka ordalag som "familjevecka".

De som flyttar in i familjer i uiguriska byar ska ta med sig egen packning och "äta, bo, arbeta och studera" tillsammans med familjen. De muslimska familjerna ska enligt instruktionerna fås att förstå och acceptera doktrinerna från den senaste stora partikongressen. Tjänstemännen ska också packa ner godis att ge till barnen.

I hela det kinesiska samhället märks kommunistpartiets kampanj för att sprida vad som kallas för "Xi Jinpings tankar" och "den nittonde partikongressens anda". Men att kampanjen är mer aggressiv i Xinjiang är inte ovanligt.

Officiellt säger kinesiska myndigheter att den speciella behandlingen av befolkningen i Xinjiang hänger samman med åtgärder mot terrorism. Men i kampen mot ett fåtal våldsamma extremister har det införts allmänna förbud mot vanlig religionsutövning som till exempel fasta och bön och förbud mot långa skägg, huvuddukar och religiösa namn.

Samtidigt protesterar bland annat människorättsorganisationen Human Rights Watch mot att kinesiska myndigheter under året har genomfört massinsamling av dna-prover i samband med obligatoriska hälsokontroller. Enligt myndigheterna ska biobanken användas i säkerhetssyfte för att dokumentera befolkningen i Xinjiang.