Islamiska centret demonstrerar på torget i Uddevalla

1:22 min

Vid 12-tiden i dag höll Islamiska centret Uddevalla en demonstration på torget. Detta för att markera sitt behov av en större bönelokal, alternativt moské.

I samband med demonstrationen höll föreningens medlemmar ett tal och en gemensam fredagsbön på torget – bara ett stenkast från julgranen.

– Vi vill visa vår närvaro. Vi har sett att flera invånare flyttat till kommunen, och utrymmet vi har idag räcker inte till, säger Feysal Reerabdullah, sekreterare på Islamiska centret Uddevalla. 

Feysal Reerabdullah berättar att det ibland på fredagsbönerna varit så trångt i lokalen på Dalaberg att muslimer fått be utomhus.

– Vi vill poängtera att vi finns, och att vi vill bygga en moské, säger Feysal Reerabdullah. 

Omking 100 personer var på plats för att demonstrera. Och under demonstrationen höll Islamiska centret Uddevalla ett tal där de bland annat vädjade om hjälp från kommunen och Uddevallaborna. 

Men det är inte kommunens ansvar, menar Ingemar Samuelsson (S), komunalråd i Uddevalla.

– Vi bygger inga enskilda samlingslokaler till föreningar. De får hyra in sig på likvärdiga villkor.

Ingemar Samuelsson berättar även att kommunen haft kontakt med Islamiska centret under en längre tid. Och att man känner till att utrymmet för moskén inte räcker till. 

– Vi har försökt hitta lokaler som passar, men inte hittat någon rymlig sådan till en prisbild som föreningen har råd med, säger Ingemar Samuelsson (S). 

Enligt polisen har man giltigt tillstånd att demonstrera.