Mode, böcker och politik – så blev kulturministern stor på Instagram

6:09 min

Den sociala plattformen Instagram blir en allt viktigare kanal för politiker att bygga en image och att skapa en känslomässig relation med väljarna. Störst bland landets ledande politiker och även de nordiska kulturministerkollegorna är kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke.

Framgångsreceptet är att vara personlig, på gränsen till privat. Det konstaterar Anders Larsson, professor i journalistik vid Westerdals högskola i Oslo, som i en ny studie tittat på hur det går för norska politiker på bildplattformen.

– Det absolut vanligaste bland de inläggen som blev mest populära var att man ganska tydligt fokusera på det privata framför det politiska uppdraget, säger Anders Larsson.

Under Nobelhelgen fick kulturministern ett par tusen nya följare på Instagram, som kom upp i över 32 000 följare. Uppmärksamheten kring hennes specialbeställda isbergsklänning gjorde sitt till, men kurvan har pekat uppåt ända sedan hon startade kontot som relativt nytillträdd våren 2015.

I jämförelse med de verkligt stora svenskarna på Instagram ligger hon i lä, som till exempel Zlatan som har 29 miljoner följare. Men bland politiker har hon tätpositionen, före till exempel statsminister Stefan Löfven.

Emma Rung är politiskt sakkunnig på kulturdepartementet och tidigare bland annat pressekreterare åt kulturministern. Hon dyker också upp som fotograf i flödet, men betonar att det är kulturministern själv som skriver texterna till sina bilder.

Hon tror att ambitionen med kontot, just att komma kulturministern nära, är en förklaring till att det lockar följare. En annan att det finns en kontinuitet.

– Det är inte bara när en ny proposition presenteras eller när det är Nobelfest eller nåt annat stort. Det är också mötet med bibliotekarien i Växjö eller promenaden inför anförandet. En får följa med på en resa, säger Emma Rung.

Emma Rung säger att det är kombinationen av bild och text som gör att staben och Alice Bah Kuhnke har valt just Instagram, framför till exempel Twitter, som har hårdare tongångar.

Den här hetsen och kritiken, har den något att göra med att hon hellre väljer Instagram än Twitter?

– Nej, det är mycket kritiska frågor också på Instagram. Men tempot skiljer sig mellan medierna. Alice lägger upp en bild om dagen, medan på Twitter kan man veva hela tiden.

Så hur bra funkar Instagram när det gäller politisk kommunikation? Professor Anders Larsson på Westerdals högskola i Oslo har nyligen publicerat en studie av norska politikers och partiers Instagramkonton. Även i Norge har framgångsfaktorn varit personliga bilder, och då gärna från skidspåret.

Han menar att det kan finnas politiska poänger med att använda plattformen, men att det också finns risker:

– En mer negativ syn på det hela är att det leder till en trivialisering av det politiska. Ett fokus på irrelevanta frågor om privatliv som vad man äter till middag, hellre än vad man vill göra åt ungdomsarbetslösheten eller den fråga som ligger på den politiska agendan.

Kulturnytt har gått igenom ett år av bilder på ministerns konto. Flödet är blandning av hennes arbete och bilder av mer personlig karaktär: en selfie med gothrockaren Marilyn Manson, en annan med familjen på en sanddyna en sommardag.

Typiskt är en personlig ingång som följs av ett tydligt politiskt budskap. Det säger Beata Jungselius, doktorand vid Göteborgs Universitet forskar i sociala medier med inriktning på just Instagram.

– Jag upplever det som hon är professionell, konsekvent, oftast ganska glada bilder med en inledande mening som knyter an till bilden. Ändå är det är tydligt att hon är politiker, även om det för oss som scrollar förbi kan se ut som vilken bild som helst så känns det också som hon har en agenda.

Instagram är den nästa största plattformen i Sverige och är framför allt störst bland unga kvinnor. Enligt Beata Jungselius upplever många Instagram som hemtrevligt, till skillnad från till exempel Twitter.

– Därför skulle det kunna vara så att vi ser hennes budskap på ett lite mer positivt sätt.