GÖTEBORG

11.000 kvadratmeter kinesiskt konsulat i Delsjöområdet

1:30 min

Nu på måndag ska fastighetsnämnden besluta om kinesiska myndigheter ska få tillgång till den föreslagna tomten, till en början utan att betala.

11.000 kvadrat kinesiskt generalkonsulat med tillhörande bostäder kan byggas i Torp på den äng- och skogsområde som vetter mot Skår, bakom bostadsområdet där det gamla radio- och TV-huset låg.

Det är kineserna själva som föreslagit placeringen, och efter att Fastighetskontoret tittat på frågan så föreslår de nu att planerna ska bli verklighet. Området är idag en del av entrén till Delsjöområdet och består bland annat av ett skogsparti och grönytor.

– Den här miljön är så unik, den är historisk och det är väldigt, väldigt vackert här, säger Barbro Holmberg som bor i området och inte tycker om planerna.

Om Fastighetsnämnden beslutar sig för att gå vidare så ska marken så småningom säljas till marknadspris, enligt förslaget.

Ingen annan ska kunna lägga anbud på marken eftersom det enligt fastighetskontoret bör bli fråga om en så kallad direktanvisning.

Bland annat hänvisas till stadens affärsrelationer till Kina och att ett stärkt konsulat skulle förbättra relationerna.

– Det finns ingen anledning till att vara orolig i det här läget, vi har gjort ett grundligt arbete och möjligheten både till frågor och svar kommer att finnas säger, fastighetsnämndens ordförande socialdemokraten Jahja Zeqiraj.

Moderaterna i Göteborgs fastighetsnämnd motsätter sig däremot de här planerna.

Andre vice ordföranden, Hampus Magnusson säger till P4 Göteborg att platsen i Delsjöområdet med sina naturvärden och sin fina miljö är både olämplig och onaturlig för ett kinesiskt generalkonsulat.

Även Liberalerna i fastighetsnämnden är kritiska.

Hampus Magnusson menar att Frihamnen eller Lindholmen skulle passa bättre för ett konsulat med tanke på närheten där till fordonsindustri och kinesiska Geelys etablering på Hisingen.

På måndag väntas Fastighetsnämnden behandla frågan.