Före detta rysk minister dömd för mutbrott

1:20 min

Rysslands före detta ekonomiminister Alexej Uljukajev har dömts till åtta års fängelse för mutbrott. Det är första gången på 17 år som en så hög tjänsteman grips och döms i Ryssland.

Alexej Uljukajev döms för mutbrott till åtta års fängelse och höga böter på 130 miljoner rubel, nära 20 miljoner kronor. Det meddelade en domstol i Moskva i dag.

En påtagligt avmagrad Uljukajev har i rättsalen hela tiden hävdat att han är oskyldig. Han säger att han inte har tagit två miljoner dollar i mutor från Rosnefts högste chef Igor Setjin.

Mutan ska enligt domstolen ha betalats i Goa i Indien och ska ha varit en form av utpressning från ministern, för att godkänna försäljningen av statens aktier i oljebolaget Basjneft till Rosneft.

Men Uljukajev hävdar att han utsatts för en grym provokation från Setsjin och att han trodde att han fick en present med spritflaskor i Goa.

Igor Setjin är en av Kremls mäktigaste och står nära presidenten. Rosneftchefen har flera gånger kallats till domstolen för att vittna. Han har dock uteblivit, men det har inte påverkat rättsutgången.

I Moskva menar man att det här är en del av maktspelet inom Kreml och ett tecken på att Vladimir Putins era går mot sitt slut, även om han kommer sitta sex år till på presidentposten.

Att rättegången tillåts visas så öppet i medierna har också sagts bero på att Vladimir Putin inte riktigt har grepp om de olika intressegrupperna, som nu kämpar om makten i Kreml.