#GirjasMotStaten

Reagerar över statens anklagelser om samevänlig forskning

1:45 min

Mats Johansson, docent i medicinsk etik och forsknings-etisk rådgivare vid Lunds universitet, är inte så bekant med Girjasmålet men reagerar när han hör statens advokaten använda uttrycket "samevänlig".

I de nyligen avslutade hovrättsförhandlingarna i Girjasmålet anklagade statens advokat bland annat en forskare som varit en av de sakkunniga för samebyn, för att inte uppfylla kraven på objektivitet - och en annan för att vara samevänlig. Flera andra forskare anklagades för att inte vara opartiska och allsidiga. 

– Vi lever i en tid där vetenskap attackeras utan grund av politiker och av andra, och där rent tyckande ges väldigt stort medialt utrymme. Och mot bakgrund av detta tycker jag den här typen av anklagelser – den här typen av svepande anklagelser – ger en extra bitter eftersmak, säger Mats Johansson, docent i medicinsk etik och forsknings-etisk rådgivare vid Lunds universitet.

Mats Johansson menar att det är en viktig del av forskningen att ständigt ifrågasättas och omprövas. Men den som kritiserar ska göra det utifrån en vetenskaplig ingång.

– Den här typen svepande uttalande om forskare duger inte vetenskapligt, utan man måste kunna konfrontera precis de resultat man ifrågasätter och ge en grund till det. 

Peter Sköld föreståndare vid Arcum - Arktiskt centrum vid Umeå universitet, säger att anklagelser om att samisk forskning är pro-samisk inte sker ofta, men att det förekommer:

– Klart att det förekommer både inom den samiska forskningen och inom forskningen i stort. Ibland finns ett ifrågasättande om ett bakomliggande motiv.

Även han drar paralleller till internationell politik där forskare och journalister anklagas för att vara "fake".

Vilken påverkan tror du det här kan få?

– Forskarna kanske kommer tvingas att vara ännu tydligare med att hålla isär sina roller som forskare och privatperson. Så att det är väldigt tydligt vad som är faktabaserad kunskap och vad som möjligtvis är en åsikt. Det är forskare i dag bra på, men kanske att de känner en press att vara ännu tydligare nu, säger Peter Sköld.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio