Musikhögskolans rektor: Jag vill inte kommentera det ärendet

2:07 min

Efter vårt avslöjande om att Kungliga Musikhögskolan återanställde en lärare som dömts för att ha våldtagit en student så vill inte rektor Cecilia Rydinger Alin kommentera fallet.

Hon vill inte heller svara på hur skolan hade gjort i dag om en liknande situation hade uppstått.

– Jag kan inte kommentera det, utan jag får ju i så fall hänvisa till den prefekt på den institutionen som då anställde honom, säger rektor Cecilia Rydinger Alin.

Men vad tycker du om själva historien?

– Nämen, jag var inte alls i ledningen då. Nu sitter jag i ledningen. Jag vill inte kommentera det enskilda fallet.

P2 Dokumentär och Ekot kunde i morse avslöja att lärare på Kungliga Musikhögskolan, som tidigare tvingats sluta efter larm om sexuella trakasserier och övergrepp, genom åren tillåtits komma tillbaka.

Ett fall gällde en lärare som dömts för att ha våldtagit en av skolans studenter. Några år senare återanställdes han, vilket Hanna och hennes kurskamrater att regagera.

– Vissa var väldigt upprörda. Jag minns också att jag tänkte att jag faktiskt skulle kunna vara syster eller vän med offret.

Mannen är i dag inte kvar på Musikhögskolan och ledningen är inte heller densamma. Nuvarande rektor Cecilia Rydinger Alin har varit verksam vid skolan under många år. Hon vill alltså inte kommentera fallet överhuvudtaget. Och hon vill inte heller svara på hur skolan hade agerat i dag om en liknande situation hade uppstått.

– Jag kan inte säga i detalj hur jag skulle agera i ett specifikt fall i dag, säger Cecilia Rydinger Alin.

Ett annat fall gäller den världskända musikprofilen, som Ekot rapporterat om tidigare. Han tvingades sluta efter att flera kvinnliga studenter anklagat honom för sexuella trakasserier. Men så sent som i augusti i år reagerade tidigare studenter när han dök upp som en av hedersgästerna under en konferens som anordnades på Musikhögskolan av en extern arrangör.

– Ja, ansvaret för att bjuda in honom ligger ju på den här konferensen, säger Rydinger Alin.

Men bortsett från att ansvaret var deras, hur känner du kring att folk reagerade på att han var här?

– Jag kan ha förståelse för dem, om det till exempel var tidigare studenter som var tvungna att möta honom här. Jag kan ha förståelse för deras situation och deras upplevelse av att det här var både olämpligt och att man blev upprörd över det, säger rektor Cecilia Rydinger Alin.

"Hanna" heter egentligen något annat. Vi har också bytt ut "Hannas" röst i inslaget.