Energidrycker kan få åldersgräns

1:20 min

Regeringen vill se över behovet av att införa en åldersgräns för energidrycker. I dag finns det enbart en rekommendation på att den som köper ska vara minst 15 år gammal.

– Men det är långt ifrån alla som följer den rekommendationen, säger landsbygdsministern Sven-Erik Bucht.

Därför kommer regeringen nu att ge Livsmedelsverket i uppdrag att utreda behovet av förslag på åtgärder och titta på om man måste lagstadga om åldersgräns vid försäljning, enligt källor till Ekot. Beslutet om att ge Livsmedelsverket uppdraget fattas på måndag.

Försäljningen av energidrycker har ökat sedan 2008, visar statistik från Sveriges Bryggerier, och under senare tid har flera fall av överkonsumtion uppmärksammats.

Det handlar då om unga personer som fått uppsöka sjukvården efter exempelvis kraftig hjärtklappning, illamående och yrsel.

De flesta energidrycker innehåller inte mer koffein per burk än vad som finns i en vanlig kopp kaffe, enligt Livsmedelsverket. Men dricker man många burkar så finns det alltså risker.

– Det finns ju länder som till och med har infört åldersgräns just med tanke på att höga intag i förhållande till kroppsvikt kan vara farligt för hälsan. Det finns ingen anledning att man ska utsätta barn och ungdomar för sådana risker, säger Sven-Erik Bucht.