Hackade varmvattnet - fler kan vara drabbade

1:13 min

Problem med varmvattnet kan bero på att någon har hackat husets styrdator. Ekots granskning visar att flera hundra fastigheter har värme och ventilations-system som är sårbara för it-attacker.

– Folk var arga. När det hade hänt ett antal gånger började de bli väldigt irriterade. De tänkte: ”vad håller ni på med? Ni säger att ni fixar det, men det funkar inte.”, säger Tomas Eckerud, energikonsult hos HSB Östergötland.

Fastigheten i Linköping var nybyggd när det hände. Ingen förstod varför den dator som styr värme och vatten stängde av sig, men de boende fick regelbundna kallduschar. Tomas Eckerud på HSB Östergötland säger att det tog runt fyra månader innan de upptäckte att någon hade hackat systemet som styr varmvattnet.

– Det höll på ganska länge gjorde det innan vi upptäckte vad felet var. Vi var inte beredda på att det var någon som ville hacka sig in och styra våra värmesystem, säger Tomas Eckerud.

Med hjälp av en speciell sökmotor har Ekot hittat över trehundra svenska fastigheter som är uppkopplade mot internet med säkerhetsbrister. Bland annat flera bostadsrättsföreningar. I över 100 fall krävs inget lösenord för att till exempel ändra temperaturen i huset, eller på vattnet

– Jag tror att det är vanligt. Jag tror att det finns många oförklarade problem i sådana här fastighetssystem som i själva verket beror på intrång, säger IT-säkerhetsexperten Leif Nixon.

Det är inte bara temperaturen och varmvattnet som kan påverkas. Annat som är kopplat till en styrdator går ofta att kontrollera på samma sätt.

– Du kan släcka ner byggnaden. Du kan stänga av ventilationen, du kan dra upp värmen till 30 grader. Ibland finns även inpasseringssystem kopplat till det här så att du kan låsa upp dörrar, säger Leif Nixon.

Efter att ha upptäckt att den första fastighetens dator blivit hackad upptäckte HSB Östergötland liknande problem i ytterligare fem fastigheter. I dag har de installerat brandväggar och stärkt upp lösenorden i alla sådana system.

– Vi lever i ett samhälle där allt ska ske via internet på ett eller annat sätt. Det är klart att det är en risk då att någon kommer in bakvägen, säger HSB Östergötlands energikonsult Tomas Eckerud.