Svenska staten förlorar stora pengar på Kinavaror

2:04 min

Många som beställer varor på nätet från Kina på nätet missar att kunden är skyldig att betala in moms i efterhand och det leder till att staten går miste om hundratals miljoner kronor, enligt bedömningar från Tullverket och Postnord.

Tullverket, som är den myndighet har ansvar för att konsumenterna betalar in momsen, gör inga kontroller.

Åsa Wilcox, som är avdelningschef där, säger att det bland annat är en kostnadsfråga.

Beställer jag ett mobilskal för 100 kronor ska jag egentligen betala in 25 kronor, och om Tullverket skulle gå ut och agera för att driva in dom 25 kronorna skulle ju det kosta mer.

Intresset för näthandla prylar som är tillverkade i Kina på nätet har ökat dramatisk och nu kommer var tredje paket som beställs från utlandet därifrån.

Moms ska betalas på alla varor oavsett vad de kostar och den ligger i de flesta fall på 25 procent. Postnord, som hanterar de cirka 150 000 paket som kommer till Arlanda från Kina varje dag, säger att alla paket utom ett fåtal skickas ut till kunden utan information om att moms ska betalas.

– Det finns ju många som inte vet eller ens reflekterar över att det kan utgå tull och moms, säger Åsa Wilcox vid Tullverket

Tullverket kontrollerar i dag inte att privatpersoner betalar in momsen, och hur många som faktiskt gör det är oklart. Ingen vet heller exakt hur mycket pengar staten går miste om men Tullverket och Postnord bedömer att det åtminstone handlar om mellan en halv och en miljard kronor på ett år. Det här bekymrar finansminister Magdalena Andersson.

– Det är problematiskt med momsintäkter som inte kommer in. Det är ju pengar som skulle kunna gå till skola, sjukvård polis och militär.

Tullverket kommer att få ett större anslag av staten för att arbeta med frågan och säger att de bland annat ska satsa på mer information till allmänheten under nästa år.

Frågan diskuteras också flitigt på EU-nivå och en lag som ger sajterna mer ansvar för att ta ut momsen är på gång men den väntas träda i kraft först 2021.