Överfulla flyktingläger i Grekland inför vintern

1:54 min

I Grekland har regeringen lovat att flytta 5 000 flyktingar och migranter från öarna in till fastlandet, för att avlasta de överfulla lägren på öarna inför vintern. Men Läkare utan gränser på Lesbos tror inte det kommer kunna ske i tid.

– Jag är rädd att situationen i vinter blir desperat precis som förra året, säger Aria Ntanika på Läkare utan gränser, som har satt upp en mobil barnklinik utanför flyktinglägret Moria på Lesbos.

Inne i lägret bor nu över 6000 människor – nästan tre gånger så många som egentligen får plats.

För att lösa den värsta krisen har den grekiska regeringen lovat att flytta 5 000 flyktingar och migranter från de grekiska öarna in till fastlandet innan vintern kommer igång. Men Aria Ntanika tror inte det är realistiskt att hinna.

– Folk kommer inte hinna flyttas in till fastlandet i tid. Det är väldigt få som flyttas varje dag, samtidigt anländer nya båtar hela tiden, säger Aria Ntanika.

På fredagen kom minst en båt till Lesbos, med runt 60 personer.

För dem som blir kvar i flyktinglägret Moria väntar en vinter i tunna tält som inte klarar väta, bland högar av plast och skräp. Enligt Läkare utan gränser går det 150 personer på en toalett, och 300 personer på en dusch.

Saad Hussein från Dayr al-Zawr i Syrien är en av dem som hoppas få slippa vintern i Moria. Han sover i ett tvåmannatält med sin fru och tre barn.

– Det är så illa nu så jag kan inte tänka mig hur det blir i vinter, säger han.

Eftersom han har små barn skulle hans familj kunna räknas in i den grupp människor som prioriteras när flyktingarna ska skickas in mot fastlandet, men han tror inte han kommer med den här rundan – han har bara varit på Lesbos i nio dagar.

– Vi hoppas kunna komma vidare, förr eller senare, säger han.