Kriminalvården stoppar Prideflaggan

1:33 min

Den regnbågsfärgade Prideflaggan får inte längre hissas på Kriminalvårdens anläggningar. Anledningen är skärpta riktlinjer.

Sedan den 15 december får bara den svenska flaggan och Kriminalvårdens egen flagga hissas.

– Man börjar spekulera om det är ett motstånd gentemot HBTQ-frågorna eller om man bara inte tänkt på det eller förstått vad symbolen står för och hur mycket det betyder, säger Patrik Scherman, anställd på Kriminalvården och ordförande för Kriminalvårdens HBTQ-förening.

En vecka per år, under Stockholm Pride, har Patrik Scherman hissat regnbågsflaggan på Kriminalvården.

Nu får den inte hissas. Bakgrunden till de skärpta riktlinjerna är en ökad enlighet runt omkring i landet. Kajsa Nilsson, chef för beredningsenheten på Kriminalvården, menar att det inte handlar om ett ställningstagande.

– Det här är inget ställningstagande i vårt HBTQ-arbete utan en enhetlighet av riktlinjen. Kriminalvårdsdirektören har kontaktat de representanter i föreningen som reagerat, för att se om det finns någonting att göra för att ytterligare hjälpa dem i sitt arbete, säger Kajsa Nilsson.

Men Patrik Scherman saknar en gemensam diskussion om vilka symboler och värderingar som överensstämmer med Kriminalvårdens.

– De diskussionerna är ju viktiga, men de diskussionerna tas bort om man bara bestämmer att de enda flaggorna som ska hissas är den svenska flaggan och Kriminalvårdsflaggan. Det är inte bara en tygbit eller en flagga utan en väldigt tydlig och betydelsefull symbol.