Vill att politiska vildar i riksdagen avgår

1:47 min

Antalet politiska vildar i riksdagen har fördubblats sedan september i år. Moderaten Maria Stockhaus tycker att det här är ett svek mot väljarna. Hon har skrivit en motion om att alla som lämnar sina partier också borde lämna riksdagen.

Tidigare i höst lämnade den moderata riksdagsledamoten Maria Stockhaus in en motion om att det borde vara obligatoriskt att lämna riksdagen om man lämnar det partiet som man blivit invald för.

– Det är ett förtroendeuppdrag vi har och om ens parti förlorar förtroendet för en så måste man ju ta sitt ansvar och avgå, säger hon.

Margareta Larsson, före detta SD-ledamot, är den som suttit längst som politisk vilde, i tre år. Precis som alla riksdagsledamöter får hon ett grundarvode på 65 400 kronor i månaden. 

– Nu är ju situationen som den är och jag har tagit chansen att utnyttja den naturligtvis. Jag förstår kritiken men jag kör mitt race själv nu som frifräsare, sista året, säger hon. 

Sverigedemokraterna är det parti som har flest politiska vildar i riksdagen, fyra av sex är före detta SD:are. Mattias Karlsson, Sverigedemokraternas gruppledare och den som styr partiets arbete i riksdagen, instämmer med Maria Stockhaus om att det här är ett problem:

– Människor som söker sig till oss är personer som är starka individualister, som sticker ut och inte riktigt kan anpassa sig till ett lag. 

Den senaste som fick lämna sitt parti var Stefan Nilsson från Miljöpartiet som i samband med Metoo blivit anklagad för sexuella trakasserier.

Och Maria Stockhaus tror att antalet politiska vildar kan bli fler i riksdagen innan den här mandatperioden är slut i september nästa år.

– Såhär i riksdagen kan man ju hoppas att de som har blivit aktualiserats i samband med Metoo redan lämnat, men jag tror säkert att det kan komma följdverkningar inom landsting och kommun, säger hon. 

Den här texten är uppdaterad, den tidigare versionen innehöll en felaktig uppgift om bakgrunden till att Stefan Nilsson lämnat sitt uppdrag.