Katalonien går till val igen – liberala Ciudadanos hoppas på framgång

2:23 min

På torsdag går Katalonien till val igen. Det har utlysts av Spaniens premiärminister Mariano Rajoy efter att han upplöste den katalanska regeringen och parlamentet i slutet av oktober.

Valkampanjen pågår och konstitutionalisterna - det vill säga de som vill att Katalonien ska fortsätta vara en del av Spanien - leder i opinionsmätningarna.

Bland andra det liberala partiet Ciudadanos har fått stöd av den förra franska premiärministern Manuel Valls.

– Jag är mycket stolt över att stödja Albert och Inés som representerar en ny generation och en ny politik, sa Manuel Valls.

Frankrikes tidigare premiärminister är född i Barcelona - och han, den tidigare socialistiske politikern, ger de spanska konstitutionalisterna sitt helhjärtade stöd.

Han har medverkat på möten för konservativa Partido Popular, för Socialistpartiet och för liberala Ciudadanos.

I ett samtal i helgen om Europa och om hur vänster- och högerpolitiken har spelat ut sin roll deltog även författaren och Nobelpristagaren Mario Vargas Llosa som hyllade Ciudadanos.

– För att det är ett progressivt parti, säger han.

Partiledaren Albert Rivera beskriver sig gärna som Spaniens svar på franska presidenten Emmanuel Macron - och Riveras parti Ciudadanos som bildades här i Barcelona 2005 - har medvind.

Med valkampanjens största budget och med fokus på att Spanien ska förbli ett enat land, ser Ciudadanos ut att kunna ge självständighetspartierna ett allvarligt motstånd.

– Tiden är inne för Ciudadanos säger Esperanza Baisaneque, som har lyssnat på seminariet. Ändå drar hon lite på svaret när Ekot frågar om hon tror att partiet kan vinna.

Den stora frågan är om Ciudadanos förstanamn i Katalonien, Inés Arrimadas, kommer att lyckas bilda regering.

Valet mellan de två partiblocken ser ut att kunna bli så jämnt att Podemos som är vänsterradikalt och emot självständighet kan bli vågmästare.

Ciudadanos toppkandidat, Inés Arrimadas, anser att hennes parti är bättre på att försvara landets intressen än vad nationalisterna är.