Socialministern: "Ser att det gnisslar väldigt mycket"

4:07 min

Många förstår inte Försäkringskassans beslut om sjukersättning. Socialminister Annika Strandhäll vill se över saken.

Allt fler överklagar Försäkringskassans beslut om sjukpenning och ögonsjuksköterskan Helene Ydenius är en av dem. Försäkringskassan bedömer att hon kan arbeta heltid, trots att hennes läkarintyg talar om en arbetsförmåga på 25 procent. Uppmaningen från Försäkringskassan är att söka "ett lättare jobb utan stress".

Socialminister Annika Strandhäll menar att hon inte kan kommentera detaljer i enskilda ärenden, men hon har sett flera exempel på när människor inte förstår de beslut som Försäkringskassan fattar. Strandhäll säger att hon är beredd att förändra det.

– Vi kommer att komma med ett helt paket för att stärka upp individens rätt. Det kan vara så att vi också måste titta på frågan om både normalt förekommande arbete och särskilda skäl. Det är en sån del där jag ser att det gnisslar väldigt mycket, säger socialministern.

Att Försäkringskassan bedömer människors arbetsförmåga mot hela arbetsmarknaden har lett till en ökning av överklaganden av beslut. I år har 330 personer fått hjälp från fackliga LO-TCO att överklaga besluten, vilket är omkring 200 fler än i fjol. Det kan handla om Försäkringskassans tolkning av vad som är "ett normalt förekommande jobb".

– Avsikten måste vara att människor kan relatera till de beslut man får och förstå att det hänger ihop med någon form av verklighet. Vi vill ju stötta människor så att man kan komma tillbaka till jobb. Är det så att bedömningarna vid tidsgränserna är så snäva att människor kastas ut istället, då måste vi se till att göra rätt saker. För annars fungerar inte försäkringen, säger socialminister Annika Strandhäll.

Efter årsskiftet planerar Annika Strandhäll att presentera ett åtgärdspaket. Exakt vilka förändringar som ingår i det kan hon inte specificera i dagsläget.

– Det kan ju till exempel handla om frågan om särskilda skäl, men också att vi har det tuffaste regelverket för sjukersättning i hela OECD som jag tror vi behöver se över. Där skulle man ju då behöva se att det finns människor som nu egentligen borde vara beviljade en sjukersättning men som inte kan det på grund av regelverket är för tufft idag. Det kom ju under Alliansregeringens tid och jag är beredd att se över det, säger hon.