Sverige

Snabelstjärnan – ny snöflinga upptäckt i Luleå

2:07 min

Svenska forskare har upptäckt en ny sorts snöflinga, som är både utdragen och ihålig. Upptäckten har gjorts vid den nya snöakademin i Luleå tack vare en ny röntgenapparat.

– Det som är lite häftigt är att vi har fått ett nytt instrument, en röntgenapparat, och kan titta på enskilda snökristaller. Där har vi upptäckt lite snöflingor som vi inte har hittat beskrivet i tidigare litteratur. Det är en ny sorts snöflinga, säger Johan Casselgren, som är forskare i experimentell mekanik och jobbar vid den nya snöakademin på Luleå tekniska universitet.

Hur ser den ut?

– Det som är så häftigt är att den ser ut som en stjärna först, men sedan har den en snabel, som har samma stjärnform. Den är inte platt, utan den har ett djup också. Den har också en tunnel genom sig. Den är ihålig helt enkelt, säger Johan Casselgren.

Vad tror du den ställer till med för egenskaper då?

– Ja, det är vi är lite intresserade av och ska titta på när man har lite olika snötyper. Vad händer när man trycker ihop och packar dem,  exempelvis om ett däck kör över den här nysnön, eller om en traktor pressar ihop dem? Går snabeln av? Blir materialet hållbart eller blir det ett sprött material? 

Är det just i nysnö som ni har de här snabelstjärnorna?

– Ja, det är i alla fall där som vi har upptäckt dem. Jag tror att det bara är där de dyker upp. För när snö åldras blir flingorna mer och mer som en iskristall, mer som en sfär, säger Johan Casselgren.