Försäkringskassan vill att sjukskrivna ska byta jobb

3:12 min

Av de personer som blir av med sin sjukpenning är det nu allt fler som överklagar Försäkringskassans beslut. En som har förlorat sin sjukersättning är Helene Ydenius.

Hon är sjuksköterska, men klarar numera bara av att jobba lite grann, efter att ha fått en stroke, som skadade hjärnan.

Men Försäkringskassan tycker att hon kan jobba heltid, något som Helene Ydenius inte förstår:

– Jag kan verkligen inte komma på ett enda jobb. Jag har inget emot att t ex. städa men det funkar ju inte för jag orkar ju inte ens städa hemma.

Nej, ögonsjuksköterskan Helene Ydenius förstår inte vad Försäkringskassan menar när de säger att hon kan jobba heltid, trots att hon har förändrats efter sin stroke. Försäkringskassan säger att hon skulle klara ett "lättare jobb utan stress."

Att jobba heltid är omöjligt

Fast enligt läkarintygen klarar Helene bara av att jobba 25 procent - oavsett vilken arbetsplats hon skulle jobba på.

Och det är allt fler som överklagar Försäkringskassans beslut när myndigheten säger nej till sjukpenning. Hittills i år har facket LO-TCO hjälpt 330 personer att överklaga och det är många fler än förra året.

Och enligt en av cheferna där, Robert Sjunnebo, handlar det om hur Försäkringskassan tolkar vad som är "ett normalt förekommande jobb".

– Vi menar ju att Försäkringskassan har tolkat gällande lagstiftning på ett felaktigt sätt. För en korrekt bedömning som är rättssäker behöver man titta på faktiska jobb som finns, som vaktmästare och receptionist.

Försäkringskassan får kritik

Ja, facket tycker att Försäkringskassan skulle komma med förslag på konkreta och riktiga jobb som den sjukskrivne skulle kunna jobba med. Istället för att bara säga att man ska söka ett jobb utan stress.

Men Cecilia Udin som jobbar på Försäkringskassan tycker inte att de gör fel när de säger att den sjuke kan ta ett lättare arbete utan att ge tips om vad för jobb det kan handla om.

– Det är inte försäkringskassans roll att utpeka något specifikt arbete, utan vi ska göra den här generella bedömningen.

Reglerna ska ses över

Och den minister i regeringen som är ansvarig för det här är socialdemokraten Annika Strandhäll. Och hon säger att reglerna nu ska ses över.

– Det kan finnas människor som nu egentligen borde vara beviljade en sjukpenning men som inte kan det för att regelverket är för tufft och jag är beredd att se över det.

Och ögonsjuksköterskan Helene Ydenius, som du hörde tidigare är upprörd över Försäkringskassans sätt att bedöma hennes arbetsförmåga:

– Jag känner ju, vad är anledningen till att vi har bra sjukvård och räddar människor om vi ändå inte får leva sedan. Det är klart att det suger.