JK: ”Inte ett väl valt ord”

Statens advokater kritiserade flertalet forskare under Girjasrättegången för att vara samevänliga och partiska. Justitiekansler Anna Skarhed är inte enig i kritiken, men beklagar ordvalet.

Statens advokater Jonas Löttiger och Hans Forssell gick hårt åt forskarna i den bevisning som samebyns advokat hänvisat till, under avslutningen av Girjasrättegången i hovrätten. Justitiekansler Anna Skarhed anser att advokaterna gjort sitt jobb.

-  Det måste kunna gå att diskutera forskning, och man måste kunna vara ärlig om man inte tycker att det finns stöd för den analys som görs i forskningen.     

Kritiken handlar om att forskning som är granskad enligt vetenskapens regler, bedöms som partisk för att forskarna är ”samevänliga”?

-  Det jag kan hålla med om är att det inte är ett väl valt ord. Men det är en analys av forskningen som statens ombud gjort. Nu är det juridik och vi kan inte annat än att beskriva vår syn enligt lagen och sedan är det upp till rätten att besluta, säger justitiekansler Anna Skarhed.

En del av kritiken riktades mot forskare som bedömdes vara partiska. I  flera fall ansågs forskarna vara samevänliga, inte objektiva och inte allsidiga, och ofta hänvisades till äldre forskning med annat resultat och tolkning. 

En av dem som reagerat på statens advokaters sätt att kritisera godkänd forskning är Ánde Somby, förste amanuens vid Tromsö universitet.

-  Det är väldigt obehagligt sagt, då själva grunden i forskning är att oberoende ge information och tolkning. Om man ser på det så här som staten gör så blir norska forskare norskvänliga, svenska forskare svenskvänliga och så vidare. Det är just det att forskarna har samisk anknytning, som ligger till grund för kritiken.

Är det inte statens ombuds jobb att ifrågasätta bevisningen?

-  Det är det, men det är sättet de gör det på som jag vänder mig starkt emot. De angriper själva fundamentet i vårt samhällsbygge, det är själva forskarrollen som är angripen här, säger Ánde Somby.

Även avsnitt i den statliga utredningen "Samerna - ett ursprungsfolk i Sverige" kritiserades hårt, som ansågs sakna underlag och en sakkunnig ansågs inte vara opartisk. 

Den 23:e januari väntas hovrätten komma med sin dom i Girjasmålet.

-  Det är mycket känslor i det här målet, och jag beklagar att det här måste lösas i rätten. Men nu är vi här och det här är den utredning som staten har gjort, sedan får vi se om det är staten som är statvänlig, det är upp till rätten att bedöma, säger justitiekansler Anna Skarhed.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio