Underrättelseläcka skakar om Finland

1:08 min

I Finland har polisen gjort en uppmärksammad husrannsakan hos en journalist. Detta efter att landets största dagstidning Helsingin Sanomat publicerat delvis hemligstämplat underrättelsematerial.

Det var i lördags som tidningen Helsingin Sanomat publicerade en uppmärksammad artikel om det som kallas för Försvarsmaktens signalunderrättelsecenter. Artikeln bygger delvis på material som är hemligstämplat och dokumenten uppges vara flera år gamla.

Dokumenten handlar bland annat om den oro som underrättelsetjänsten hade beträffande gasledningen Nordstream. Artikeln väckte genast reaktioner. Så väl president Sauli Niinistö som försvarsminister Jussi Niinistö såg allvarligt på att dokumenten har läckts och polisen kopplades in.

På söndag kväll gjorde polisen en fyra timmar lång husrannsakan hos en av de två journalister som har skrivit artikeln.

Kaius Niemi som är ansvarig chefredaktör för Helsingin Sanomat kommenterar i tidningen att det här är ett mycket exceptionellt agerande i ett land, som har profilerat sig som en föregångare inom yttrandefriheten.

Kaius Niemi hävdar också att det i det material som tidningen har publicerat, inte är nya uppgifter som kan äventyra den nationella säkerheten i Finland.