Mobilisering efter våldtäkter i Malmö

2:21 min

Efter att tre överfallsvåldtäkter anmälts till polisen i Malmö den senaste tiden tas nu flera medborgarinitiativ för att öka tryggheten hos stadens kvinnor.

Ett av de initiativ som är planerade är ett öppet möte som kommer att hållas i Malmö ikväll för att diskutera hur man ska hantera den rädsla som den senaste tidens våldtäkter i Malmö har skapat. Hanna Höie, som bor i närheten av den plats där en våldtäkt ska ha skett i helgen, är initiativtagare.

– Ikväll har vi kallat till ett öppet möte för alla i vårt lokalområde och i vår stad som är intresserade av att gå ihop och titta på vad vi kan göra som lokalsamhälle för att se till att det här inte händer igen och också se till att alla kvinnor och flickor i Malmö känner sig trygga och är trygga i vår stad, säger Hanna Höie.

Bland de idéer som diskuteras finns tankar om nattlig närvaro på stan, självförsvar för kvinnor eller att följa kvinnor som går själva på natten.

Natten till lördag ska en flicka i övre tonåren ha våldtagits av flera män vid en lekplats i malmöstadsdelen Sofielund. Polisen har idag uppgett att hon har lindriga fysiska skador och att man har säkrat en del bevis vid platsen.

Överfallsvåldtäkten är den tredje på drygt en månad som anmälts i Malmö och de har alla gemensamt att flera gärningsmän misstänks vara inblandade. Men polisen säger att man inte ser något samband mellan fallen, tvärtom finns sådant som pekar mot ett samband.

Förutom mötet ikväll planeras även en demonstration i Malmö imorgon. Och kommunen har också satt in snabba åtgärder. Hjalmar Falck är utvecklingssamordnare på gatukontoret.

– Vi hade redan planerat att se över belysningen och titta över buskage och lite annat i de här kvarteren men idag bestämde vi oss för att dra igång det omedelbart. Så vi har fått nya lyktstolpar som vi sätter upp bland annat på lekplatsen och de håller faktiskt på att gräva där borta för fullt nu. Sedan kommer vi också att jobba med de boendegrupper som finns i området och titta över alla de här kvarteren i närområdet för att skapa ett tryggare gatustråk.

Och tillsammans med föreningar i Sofielund kommer man att dra igång kvällsvandringar där boenden i området kommer att patrullera, något som var planerat till nästa år.

– Men nu hade vi ett möte idag och kommer att dra igång redan på fredag.

Hanna Höie hoppas att många ska komma på mötet ikväll.

– Alltså händelserna i sig är fruktansvärda och rädslan som de skapar riskerar att förlama många människors liv. Vi har all rätt att leva, verka och finnas i den här staden och vi måste ta oss den rätten nu när den hotas.