Attentatet på Drottninggatan

Ebbas pappa startar stiftelse i dotterns namn

3:00 min

Samtidigt som förundersökningen om terrordådet på Drottninggatan är klar startar pappan till ett av dödsoffren i tragedin, 11-åriga Ebba, en stiftelse till minne av sin dotter.

Det var den 7 april som en lastbil kördes in i folkmassorna på Drottninggatan. Fem personer dog och många skadades.

Det yngsta offret var Ebba Stefansdotter Åkerlund, 11 år. Nu har hennes pappa Stefan startat en minnesfond i dotterns namn. 

Stiftelsen Svenska Hjärtan – till minne av Ebba ska arbeta för att uppmuntra barn, ungdomar, lärare och ledare att sprida kärlek och gemenskap i vardagen.

Genom att lyfta fram förebilder som får ta emot stipendium i Ebbas namn hoppas stiftelsen på att fler ska uppmuntras och att de goda förebilderna blir fler.

Den 7 april var en dag som förändrade mitt och många andra människors liv. Men jag vill ta fasta på den kraft som så många visade; att livet, kärleken och ljuset vägrar låta sig besegras av mörkret.

Fredrik Kjällander är vän till pappa Stefan och sitter i styrelsen för stiftelsen. Han betonar de ord som hans vän skrev om syftet med stiftelsen.

– Det är svårt att säga att man ska göra något positivt av en sådan här sak. Men vi ska försöka vända det här och följa upp den styrkan som visades efteråt. Vi ska försöka skapa ett ljus i mörkret och gå fram och inte låta mörkret segra.

Estelle Nordenfalks dotter gick i samma klass som Ebba. Estelle beskriver oron och ovissheten som rådde timmarna innan Ebba hittades.

– Alla barnen i klassen var medvetna om det här, och de hade olika teorier och sa att Ebba är så smart och hon har troligen gått och gömt sig.

– Det var ganska svårt att vara förälder i det här läget. Själv var man otroligt oroad och så var barnen ganska hoppfulla.

Rättegången väntas starta i februari.