Regeringen inför ladda-hemma-stöd

1:08 min

För att få fler att välja hållbara transportmedel har regeringen nu beslutat om att införa ett ladda-hemma-stöd för småhusägare som installerar hemmaladdare för elbilar.

Transportsektorn står för en tredjedel av Sveriges totala utsläpp, vilket motsvarar 17 miljoner ton växthusgaser per år, enligt Naturvårdsverket. Omkring 60 procent av de utsläppen kommer från personbilar.

Ladda-hemma-stödet som regeringen nu inför, ska gå till privatpersoner som väljer att installera laddning för elbil eller hybridbil hemma, vid sitt hus eller sin stuga. Regeringen hoppas nu att stödet ska få fler att välja elbil framför fossildrivna bilar. 

– Vi måste gynna omställningen till en fossilfri transportsektor och då är det viktigt att man ska ha möjlighet att gå över till de helt utsläppsfria sätten att transportera sig. Elbilen är ju ett sånt medel för att faktiskt få ner utsläppen rejält, säger Isabella Lövin, klimatminister.

Det nya ladda-hemma-stödet träder i kraft första februari nästa år, men gäller för laddare som installerats från och med årsskiftet. Med stödet kan privatpersoner få bidrag för upp till hälften av kostnaden för själva laddpunkten och indragningen av el. Man kan som mest få tiotusen kronor per fastighet. Isabella Lövin tror att stödet kan påverka bilägare i rätt riktning.

– För dem som har inkomster som gör att man kanske drar sig för att göra en installation för att man tycker att det blir för dyrt eller för osäkert så ger vi detta stöd för att man ska kunna känna trygghet och kunna göra detta som en överkomlig investering.

– Jag hoppas också att det ska ge en extra skjuts för de som har funderat på att skaffa en elbil nästa gång, säger Isabella Lövin.