Samtliga frias i målet om gruppvåldtäkt i Fittja

5:58 min

I dag föll domen i målet med den misstänkta gruppvåldtäkten i Fittja förra året. Samtliga åtalade frias och i domen riktas kritik mot brister utredningen.

– En hel del har missats, tiden har också gått. Det är nästan ett och ett halvt år sedan den här händelsen, säger chefsrådmannen Erica Hemtke, som varit ansvarig domare i fallet, till Ekot.

Hon riktar kritik mot hur undersökningsarbetet har gått till. Som exempel nämner hon att polisen inte kontrollerade om den utpekade brottsplatsen var den rätta. Detta trots att platsen inte överensstämde med hur den beskrivits av den trettioårige som säger sig ha utsatts för våldtäkten.   

– Det är väldigt konstigt, minst sagt att det tog tio månader innan man kontrollerade det här, säger hon till Ekot.

Kammaråklagare Markus Hankko hade yrkat på sex års fängelse för två av männen som misstänkts för grov våldtäkt, och fyra års fängelse för en tredje yngre man misstänkt för samma brott. Ytterligare två män misstänkta för medhjälp stod inför två års fängelse.

Samtidigt släpptes samtliga åtalade på fri fot i början på december i väntan på dagens dom. Något som Anders Hirsch, vice chefsåklagare vid Södertörns åklagarkammare, tolkade som att åtalet inte höll.

– Det tyder på att det inte kommer dömas för den rubricerande gärningen, sade han då.

Utredningen som åtalet bygger på kritiserades tidigt. Bland annat undersökte Polisen först fel brottsplats och det dröjde nästan ett år innan man undersökte rätt plats.

– Den bevisning som åklagaren har lagt fram vid huvudförhandlingen räcker helt enkelt inte för att någon ska kunna dömas. De uppgifter som målsäganden har lämnat går inte ihop och hennes uppgifter får inte heller stöd av annan bevisning, säger Erica Hemtke.

Fem män åtalas för gruppvåldtäkten i Fittja

Den uppmärksammade gruppvåldtäkten skulle ha skett i ett trapphus i Fittja i augusti förra året. En trettioårig kvinna som sökts sig till trapphuset för att köpa knark har vittnat om hur hon blev sparkad, slagen och våldtagen av flera män under knivhot samtidigt som ytterligare två män filmade händelserna.

Enligt kvinnan ska gruppvåldtäkten ha pågått under flera timmar innan hon lämnades och lyckades ta sig från platsen.

Kritik mot medierapportering om gruppvåldtäkten i Fittja

Kvinnans målsägarbiträde, advokat Elisabeth Massi Fritz, har beskrivit fallet som ett av de värsta hon hört talas om.

– För klienten har det varit tortyr. En mardröm, har hon sagt, säger Elisabeth Massi Fritz till P4 Stockhollm

Samtliga fem åtalade har nekat till anklagelserna, men har medgett att de varit på plats vid händelserna och att de haft sex med kvinnan, men att det ska ha skett frivilligt.