De flyttar till Sahara – ska bo i tält i öknen

3:57 min

Om några veckor flyttar Victoria och hennes barn Lucas och Maj Ahlén till öknen i Sahara. Där ska de bo i tält, leva utan stress och lära sig av nomadernas kultur.

– Jag tror att personer i världen lever så bra att de glömmer bort människor som inte har det så bra. I Sahara delar man med sig av allt man har, fastän man inte har så mycket. Jag har varit ute i öknen och sett allt hända. Vi vill försöka hjälpa dem, berättar Lucas Ahlén. 

Om bara några veckor ska Victoria tillsammans med barnen Lucas och Maj Ahlén bege sig ut i Saharaöknen.

– Jag tar med mig de klokaste expeditionsledarna jag har – och det är våra barn! Barnen bär med sig en gåva av givande och medmänsklighet och kärlek. Vi kommer följa vad som händer när våra barn möter nomadernas barn och den klokskap de delar med sig av, berättar Victoria Ahlén. 

Och det finns mycket nomaderna kan dela med sig av.

– Det mest magiska nu är att det inte finns ett ord för stress. Den mest fantastiska gåva nummer två som de delar med sig av är att öknen inte har några dörrar. Alla är välkomna. Som till exempel taxichaufförerna säger: Det här är ditt land, säger Victoria Ahlén.

– Man tror att öknen ska vara en ond plats, med bara stormar och sand och mil efter mil med ingenting. Men när man ser Sahara märker man att det inte är så, säger Lucas Ahlén.

Victoria beskriver en plats utan stress och med stor gemenskap.

Tänk dig en natt där du ser varenda stjärna och du sitter med en sprakande brasa, alla tillsammans, och du bara skrattar. 

– Vi hoppas att vi ska kunna påminna om lugnet som finns inom oss alla. Vi måste stanna upp och njuta av det som vi har framför oss, säger Victoria Ahlén.

Vad kommer bli den största utmaningen? 

– Att få nomadföräldrarna in på den nya teknologin i den moderna världen. Att barnen ska hjälpa till i hemmet, men också få en utbildning. Att lära sig genom smartphones till exempel, säger Lucas Ahlén.

I Sahara ska de bland annat jobba på en minnesbok om nomaderna.