Dansk regeringskris avvärjd

Ett av de mindre partierna i den borgerliga minoritetsregeringen , Liberal Alliance hotade att rösta emot den egna regeringens budget om man inte fick igenom ett avtal om skattelättnader, men nu har man dragit tillbaka sitt hot.

Det har varit turbulenta veckor i dansk politik. Den borgerliga minoritetsregeringen har suttit i hårda förhandlingar med sitt stödparti, Dansk Folkparti. Förhandlingar där statsbudgeten mer eller mindre hållits som gisslan.

Regeringen vill förutom sin budget även få igenom ett skatteavtal som innebär stora skattelättnader. Detta är särskilt viktigt för Liberal Alliance, så viktigt att de hotat att inte rösta på den egna regeringens budget om de inte blev skattelättnader.

Stödpartiet, Dansk Folkeparti vill däremot inte ha skattelättnader, men kan tänka sig att rösta för det om de får en skärpt invandringspolitik, något regeringen varit skeptiska mot.

Ställningarna har varit låsta och utan ett avtal senast på nu fredag väntade regeringskris och troligtvis även nyval.

Men ikväll backade alltså Liberal Alliance från sitt hot om att fälla den egna regeringen efter löfte om att ett skatteavtal och även ett avtal om skärpt invandringspolitik kommer på plats tidigt nästa år.