Förbud mot reklam till spelmissbrukare

2:28 min

Regeringen vill att staten ska ta hårdare kontroll över spelbolagen, det handlar bland annat om att bolagen måste söka söka licens i Sverige. Men det blir också hårdare regler för reklam.

 – Ja till exempel vill vi ha förbud mot direktreklam mot personer med spelproblem och då en skyldighet att identifiera de personer som har spelproblem och då stoppa all reklam till de personerna, säger civilminister Ardalan Shekarabi. 

Enligt förslaget ska det upprättas ett så kallat avstängningsregister. Det innebär att om en spelare stängs av på grund av spelmissbruk ska även andra spelbolag underrättas så att hen inte kan fortsätta sitt spelmissbruk där.

Det här är bra anser Pia Rosin, kommunikationschef på Betsson ett av de största utländska spelbolagen som riktar sig till svenskar .

– Vi vill inte ha kunder som har spelmissbruk vi vill inte bidra till deras sjukdom de ska ha hjälp de ska inte spela och det blir möjligt nu i och med ett centralt avstängningsregister. Och det tycker vi är positivt, säger Pia Rosin. 

Utländska spelbolag, oftast registrerade på Malta, har tagit en allt större andel av den svenska spelmarknaden, som till skillnad från många andra länder varit i det närmaste oreglerad när det gäller utländska aktörer. Bolagen har trots att de många gånger riktar sig direkt till svenska spelare har varken varit tvungna att följa svensk lagstiftning eller betala skatt här.

Men om regeringens lagförslag går igenom blir det ändring på det. Alla bolag som riktar sig till svenska konsumenter måste alltså söka licens och börja betala skatt i Sverige. Även Alliansen ställer sig bakom förslaget som man själv inte lyckades föra fram under åren vid regeringsmakten. 

– Jag är ju besviken att vi inte lyckades göra det här under alliansåren, det tycker jag vi skulle ha gjort men nu har verkligheten gått så långt att den kommit ifatt inte bara oss utan också socialdemokraterna, men bättre sent än aldrig, säger Olof Lavesson, moderat ordförande i kulturutskottet.  

Skattesatsen föreslås bli 18 procent. Och högre än så får den inte bli. Då kommer många utländska bolag inte söka någon svensk licens tror Pia Rosin på Betsson.

– Man ser tydligt på de länder som redan reglerat marknaden att det finns ett samband mellan skattesats och hur stor andel av spelet som sker inom systemet är skatten för hög så lockas folk spela utanför systemet och då förlorar staten kontrollen. 

18 procent är det för hög skatt? 

– Det är rimligt. Men högre får den inte bli, säger Pia Rosin, kommunikationschef på spelbolaget Betsson.