Efter friande våldtäktsdom svarar polisen på kritiken

7:23 min

Fem män friades på tisdagen helt från den uppmärksammade gruppvåldtäkten i Fittja och efter domen har polisens utredning fått skarp kritik.

– Vi får titta på det här och ta åt oss om den är befogad, säger kriminalkommissarie Andreas Franke.

Efter den friande domen mot de fem männen, som åtalats för gruppvåldtäkten i Fittja, riktade chefsrådman Erica Hemtke skarp kritik mot polisens utredning. 

Hon menar att den haft så stora brister att det varit omöjligt att fälla männen. 

– Vi brukar försöka undvika sånt och alla utredningar har sina brister, men här har de varit rätt anmärkningsvärda. Och det har också fått till följd att den här kvinnan har stått väldigt ensam med sina uppgifter. Hon har inte backats upp. Vad en riktig åtgärd hade kunnat ge vet vi inte.

Det har tidigare rapporterats om hur polisen initialt genomförde en teknisk undersökning av fel trappuppgång och att det tog 10 månader innan man upptäckte problemet. Då gjordes en ny teknisk undersökning av rätt trappuppgång. 

– Vi utgår ju ifrån de uppgifter som lämnats till oss initialt när anmälan upprättats. Och initialt finns inget som tyder på att det skulle vara felaktiga uppgifter, säger kriminalkommissarie Andreas Franke, som varit chef för den polisgrupp som utrett ärendet.

Utredningen får också kritik för en vittneskonfrontation då kvinnan ha fått se bilder på misstänkta gärningsmän. Polisen ska då ha lagt fram bilder på fyra personer och informerat kvinnan om att dessa personer är misstänkta i ärendet. 

– Jag kan inte svara på specifika frågor omkring den kritik som framförts mot vissa delar av utredningen, säger Andreas Franke. Det är för tidigt. 

Han säger att man nu ska titta på domen och gå igenom kritiken punkt för punkt tillsammans med den åklagare som lett förundersökningen. 

– Vi kommer ju givetvis ta det här på största allvar och gå igenom både domen och förundersökningen en gång till och titta på de här bristerna som det har pekats på, säger Andreas Franke till P1-morgon.